Følg os på Facebook
Radikale Venstres valgprogram til kommunalvalget i Dragør Kommune
16. november 2021
Et grønt, åbent og stærkt Dragør
- Grønt – vi tænker klimaet ind i alt, hvad vi gør. Vi står vagt om Dragørs naturværdier.
- Åbent – en politisk kultur, der er åben overfor forandring og for omverden.
- Stærkt – en kommune med stærk økonomi og stærk faglighed.
Vision
Dragør skal være Danmarks bedste by at bo i. Mange af forudsætningerne er på plads med vores natur- og kulturværdier og beliggenhed. Men vi skal også være bedst, når det handler om skoler, ældrepleje, klima, velfærd, naturbeskyttelse og kultur- og fritidsaktiviteter.
Vi vil finansiere forbedringer af service og velfærd gennem en kommunesammenlægning, hvor det bedste fra Dragør Kommune bliver fusioneret med det bedste fra Tårnby Kommune.
Vi arbejde for sammenlægning nu – mens vi stadig har muligheden for selv at forme vores fremtid.
Vi tror på, at Dragør kan vokse i respekt for vores kultur og naturværdier, men vi skal også bevare vores særpræg og de grønne åndehuller i byen.
Skole, børn og unge
Vi tror på stærke fællesskaber som basis for dannelse og faglig og social trivsel. Dragør har både engagerede forældre og lærere, men skolerne bærer præg af, at vi er en af de kommuner, der bruger færrest penge pr. elev:
- Dragør har landets højeste klassekvotient i 2021 med 23,5 elever. Nogle klasser er meget større. Radikale Venstre mener, at ingen klasser skal have mere end 24 elever.
- Dragør har en af landets højeste inklusionsprocenter. Tanken bag inklusion er god, men ikke alle børn kan inkluderes. Inklusion må aldrig blive en spareøvelse.
- Vil vi tiltrække og fastholde dygtige lærere – f.eks. gennem praktikskoler. Vi vil skabe et fagligt løft for både stærke og svage elever.
- Mere frihed til ledere og vuggestuer, børnehaver og skoler til at bestemme, hvordan budgettet bruges. Beslutninger tages ud fra faglige vurderinger frem for politisk detailstyring
- Der skal være ressourcer til udflugter og lejrskoler.
- Der er brug for sikrere adgangsveje og trafikrenoveringer omkring alle skoler.
- SFO’erne skal styrkes med flere aktiviteter
- Vi skal bygge videre på erfaringerne fra udeskoler under corona-nedlukningen og styrke udendørsfaciliteter omkring både skoler og SFO.
- Vi skal have løftet andelen af pædagoger i vuggestuer og børnehaver. Over en årrække skal der være én pædagog til stede per tre børn i vuggestuen og en pædagog til stede per seks børn i børnehaven.
- Det er en ren spareøvelse, at specialundervisningen er blevet hjemtaget fra Tårnby Kommune. Det vil Radikale Venstre have stoppet.
Klima, miljø og kystsikring
Vi skal tænke klima ind i alt, hvad vi gør. Og vi skal løse vores udfordring med stigende vandstand i tæt samarbejde med naboerne.
- Der skal laves klimaberegninger af alle kommunens større indkøb, renoveringer og byggerier.
- Vi vil stille 150 parkeringspladser til rådighed for de selskaber, der opstiller ladestandere med det samme omkring den gamle by, sydstranden, indkøbscentrene og hollænderhallen.
- Vi skal have flere delebiler og flere delebilsfirmaer til Dragør (Greenmobility)
- Dragør er en af de kommuner, der har fået dispensation for mål om, at borgernes husholdningsaffald skal sorteres fra 1. juli 2021. Vi skal gennem ARC være frontløbere inden for affaldssortering – frem for at være bagtroppen.
- I samarbejde med Tårnby Kommune skal vi stille større krav til lufthavnen om at nedbringe støjforurening og forurening fra flybrændstof.
- Vi ønsker et fremskudt dige over for så stor en del af Dragørs kyststrækning som muligt. Kommunen og andre lodsejere skal betale sin del, men det er en forudsætning, at vi arbejder tæt sammen med nabokommuner og andre store interessenter.
- Vi vil bevare de grønne åndehuller som eksempelvis Grushullerne og den grønne kile fra Blushøj.
- Strandengene er en af Dragørs vigtigste naturperler og skal beskyttes og formidlingen af naturen skal styrkes.
- Det er dejligt, at vi har mange kitesurfere i Dragør, men det har taget overhånd omkring Sydvestpynten. Aktiviteten skal reguleres på faste tidspunkter, så der også er plads til badende, ornitologer og hundeluftere.
- Sammen med danske og svenske kommuner og andre interessenter, skal vi arbejde for Øresund som maritim nationalpark.
Administration og økonomi
I den forgangne valgperiode har kassebeholdningen flere gange været i bund, og der er optaget nye lån og der er solgt ud af kommunens ejendomme. Vi har brug for en ærlig kommunikation om prisen for en selvstændig kommune.
- Radikale Venstre går ind for en sammenlægning mellem Dragør og Tårnby Kommune – og det har været vores holdning siden kommunalreformen i 2007.
- En kommunesammenlægning skal først og fremmest være med til at styrke fagligheden i det kommunale arbejde og økonomien. Dragør har notorisk svært ved at tiltrække og fastholde medarbejdere – det er et strukturelt problem både i forhold til faglighed og økonomi.
- Dragør er en af de kommuner i landet, der bruger flest penge på administration. Vi vil give ressourcer til varme hænder i stedet for kolde.
- Vi vil samarbejde med alle partier, der har en ærlig og realistisk tilgang til økonomien. Vi er imod skattestigninger og ny gældsætning.
- Vi vil give tilliden tilbage til de kommunalt ansatte og give dem frihed til at tilrettelægge dagen bedst muligt.
Byudvikling
Vi tror på, at Dragør kan vokse i takt med resten af hovedstadsområdet. Flere forskellige boformer giver en mere mangfoldig by, men vi skal også bevare byens særpræg de grønne åndehuller i byen.
- Fokus på forskellige boformer ved nybyggeri. Almennyttigt skal tænkes ind i nye større byggeprojekter. Plads til nye boformer for unge og ældre.
- Udviklingen af nybyggeri i Dragør er i dag mere præget af kommunens behov for at sælge grunde end visioner. Vi skal have en vision for udvikling af nye boliger og byområder.
- Vi kan lade os inspirere af andre byer til at udvikle klimavenligt nybyggeri med innovative løsninger inden for opvarmning, energi og affald.
- Vi skal undersøge mulighederne for at udvide byzonen.
- Vi skal have en politik for udvikling af byens arkitektur.
Offentlig transport og infrastruktur
Dragør har stadig nogle af hovedstadsområdets dårligste offentlige trafikforbindelser, bl.a. fordi vi i høj grad er afhængige af Tårnby Kommune og andres velvilje. Inden for nuværende rammer vil vi arbejde for.
- Bedre busbetjening mellem Dragør og Lufthavnen og Søvang
- I samarbejde med Tårnby skal der etableres en supercykelsti -så cyklister og elcyklister bliver mere motiverede til at pendle til København.
- Cykelstier langs Fælledvej, Kalvebodvej, Møllevej/Møllegade og Stationsvej.
- På sigt skal der arbejdes for at få skinnebåren trafik til Dragør i form af letbane eller metro.
- Parkeringsforholdene omkring gamle by skal forbedres ved at håndhæve de eksisterende regler gennem parkeringsafgifter til dem, der parkerer ulovligt.
- Det vil være nødvendigt at bygge nye parkeringspladser for at give plads til elladestandere.
Havnen og gamle by
Havnen er Dragørs vigtigste aktiv for både borgere og gæster. Havnen skal udvikles til gavn for alle.
- Vi ønsker at udvikle et nybyggeri i offentlig-privat-partnerskab på den gamle værftsgrund med fokus på oplevelser for alle. Vi er åbne over for gode, levedygtige ideer inden eksempelvis gastronomi, maritime oplevelser, kultur/underholdning eller idræt. Det vigtigste er at skabe et hus, der både kan fyldes med aktivitet og passer ind i lokalmiljøet.
- Vi mener ikke, at tiden er moden til at søge om optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste. Det kan blive en spændetrøje for udviklingen på et tidspunkt. Der først skal være en klar turismestrategi for Dragør og evnen til at føre den ud livet.
- Vi vil gerne have husbåde på havnen – men ikke traditionelle boliger.
- Flere muligheder for overnatninger – fx et flydende vandrehjem.
- Der skal være plads til erhverv på havnen – ikke mindst fiskeriet.
- Flere borgernære aktiviteter på havnen – fx maritime nyttehaver.
Kultur og Fritid
Dragørs kultur- og fritidsliv er præget af frivillige kræfter, der gør et kæmpe arbejde. Vi vil udvikle kultur og fritidslivet i både bredden og højden.
- Det er dejligt, at vi har fået en svømmehal. Nu skal den også være åben, når borgerne har fri!
- Al landbaseret idræt skal samles omkring Hollænderhallen.
- Vi skal forsøge at tiltrække større kulturbegivenheder – eksempelvis i samarbejde med de store københavnske kulturfestivaler.
- Vi skal udvikle bibliotekerne med henblik på aktiviteter og indhold. Ikke nødvendigvis holde fast i to lokationer.
- Idrætshaller skal kunne benyttes gratis af borgere på de skæve tidspunkter.
Socialområdet
Kommunens indsats overfor socialt udsatte skal altid tage udgangspunkt i den enkeltes ressourcer, muligheder og behov. Nogle opgaver på dette område vil være for tunge til, at Dragør Kommune selv har fagligheden til at løse dem alene.
- Dragør har besluttet at hjemtage opgaver fra det specialiserede handicapområde fra Tårnby Kommune. Dette en ren spareøvelse, som er fagligt uforsvarlig. Radikale Venstre vil have hjemtagningen stoppet.
- Vi vil have fokus på tidlig indsats over for udsatte børn og unge.
- Hjemmehjælpen skal løbende tilpasses brugernes behov, og de ældre skal fortsat have mulighed at vælge den private hjemmehjælp. Kontinuiteten og kvaliteten i den offentlige hjemmehjælp skal styrkes.
- I 2040 vil Dragør have dobbelt så mange indbyggere over 80 år. Det sætter særlige krav til at intensivere forebyggelse og undgå genindlæggelse gennem oplysning, sund livsstil og generel tidlig indsats. Vi har brug for raske og aktive ældre!
- Der skal sikres tilstrækkelige ressourcer og kvalificeret omsorg på Enggården.
VEDTÆGTER VEDTAGET PÅ GENERALFORSAMLINGEN D. 13. APRIL 2023
§1
Tårnby Kredsen består af medlemmer af Radikale Venstre, der er bosiddende i Tårnby og Dragør Kommune, og foreningen er en “kommuneforening” under Radikale Venstres Landsforbund.
§2
Foreningens formål er:
- at fremme den politiske aktivitet i kommunen med henblik på at skabe størst mulig medlemstilslutning til foreningen og størst mulig tilslutning til Radikale Venstres politik
- at lede Radikale Venstres arbejde i lokalområdet i overensstemmelse med landsforbundets, storkredsforsamlingens og kredsens vedtægter
- at sikre opstilling af radikale kandidater til kommunalbestyrelsesvalg
- at gennemføre valgkamp ved kommunalbestyrelsesvalg
- at sikre samarbejde med de valgte radikale kommunalpolitikere
- at opstille kandidat til folketingsvalg
- at gennemføre valgkamp ved folketingsvalg
- at medvirke i valgkampe ved regionsrådsvalg og europaparlamentsvalg samt ved folkeafstemninger i øvrigt
- at søge øget tilslutning til Radikale Venstre, og
- at afholde offentlige og interne arrangementer vedrørende lokal-, regional- og landspolitik.
- at vælge delegerede til landsmødet og til storkredsforsamlingens årsmøde. De delegerede vælges efter reglerne i landsforbundets vedtægter § 16, stk. 16.
§3
Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed.
Den ordinære generalforsamling afholdes i april. Indkaldelsen skal med mindst 2 ugers varsel og med angivelse af dagsorden ske skriftligt ved brev eller mail til medlemmerne i foreningen.
Adgang til og stemmeret på ordinære og ekstraordinære generalforsamlinger har alle, der er medlem af kommuneforeningen, og som har betalt kontingentet rettidigt, dvs. senest 15. marts. Dog kan et medlem betale skyldigt kontingent inden generalforsamlingens påbegyndelse.
Nye medlemmer af partiet har stemmeret efter 60 dages betalt medlemskab.
På generalforsamlingen aflægges beretning, føres en politisk debat, aflægges regnskab, fastsættes kontingent for det efterfølgende kalenderår og foretages valg efter vedtægterne.
Dagsordenen for den ordinære generalforsamling skal mindst indeholde følgende punkter:
1) Valg af dirigent og protokolfører
2) Formandens/Forpersonens beretning*
3) Forelæggelse af det reviderede regnskab
4) Fastsættelse af kontingent for næste kalenderår
5) Behandling af indkomne forslag
6) Valg af:
a) Formand/Forperson*
b) Næstformand/Næstforperson*
c) Kasserer
d) 2-4 bestyrelsesmedlemmer
e) 2 suppleanter
f) 1 revisor
g) 1 revisorsuppleant
7) Valg af delegerede til landsmøde og valg af delegerede til storkredsforsamling
8) Indstilling af folketingskandidat til Storkredsforsamlingen
9) Kommunalpolitisk debat
10) Eventuelt
Forslag, som ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal indsendes til formanden/forpersonen* senest 8 dage før generalforsamlingen.
Formanden/Forpersonen* og Næstformanden/næstforpersonen* skal være fra hver sin kommune.
*Formand/Forperson og Næstformand/næstforperson mv. beslutter selv hvilken betegnelse de ønsker.
§4
Mellem generalforsamlingerne ledes kommuneforeningen af en bestyrelse bestående af Formanden/forpersonenn, næstformand/næstforpersonen, kasserer samt 2-4 medlemmer valgt af generalforsamlingen.
En repræsentant valgt af den lokale RU-organisation (Radikal Ungdom af 1994) og bosiddende i Tårnby og Dragør Kommune tiltræder bestyrelsen uden stemmeret. Ligeledes tiltræder de radikale medlemmer af Tårnby og Dragør Kommunalbestyrelse samt folketingskandidaten og medlemmer af Radikale Venstres hovedbestyrelse og af regionsrådet, bosat i Tårnby og Dragør Kommune, bestyrelsen uden stemmeret.
Alle tillidsvalgte i kommuneforeningen er valgt for et år og kan genvælges.
Valgbar er ethvert medlem af foreningen.
Bestyrelsesmøder skal indkaldes skriftligt indeholdende dagsorden med ca. 1 uges varsel.
I sager, som er optaget på den til bestyrelsesmedlemmerne udsendte dagsorden, er bestyrelsen beslutningsdygtig, uanset de mødtes antal. I andre sager er bestyrelsen beslutningsdygtig, når mindst halvdelen af bestyrelsens medlemmer stemmer for at optage sagen på dagsordenen.
I tilfælde af stemmelighed i bestyrelsen er formandens/forpersonens stemme afgørende.
Bestyrelsen vælger tillige medlem(mer) til storkredsforsamlingens bestyrelse.
Bestyrelsen indkaldes så ofte, formanden/forpersonen finder det fornødent, dog mindst 4 gange årligt, og den indkaldes, når mindst 2 medlemmer over for formanden/forpersonen fremsætter ønske herom.
Foreningen tegnes af formanden/forpersonen og kassereren i forening.
Bestyrelsessuppleanterne deltager i bestyrelsens møder uden stemmeret - og møderne i bestyrelsen er åbne for deltagelse af interesserede medlemmer, der ligeledes er uden stemmeret.
§5
Foreningens regnskabsår følger kalenderåret.
Medlemskontingentet skal være indbetalt senest 15. marts.
Bestyrelsen skal føre et medlemskartotek. Den praktiske opkrævning af kontingent kan overlades til landsforbundet.
Revisorerne har pligt til mindst 1 gang i løbet af regnskabsåret at gennemgå foreningens regnskab og bilag samt kontrollere beholdningens tilstedeværelse.
§6
Ekstraordinær generalforsamling kan afholdes, når formanden/forpersonen eller bestyrelsen ønsker det, og skal afholdes, når mindst 1/3 af bestyrelsens medlemmer eller mindst 1/4 af foreningens medlemmer indgiver skriftlig begæring derom med motiveret forslag til dagsorden. En sådan ekstraordinær generalforsamling skal afholdes senest 3 uger efter, at formanden/forpersonen har modtaget anmodning om afholdelse, og indvarsles i øvrigt efter reglerne i § 3.
§7
På den ordinære generalforsamling forud for et kommunalbestyrelsesvalg træffes bestemmelse om opstillingsform (partiliste eller sideordnet opstilling).
Senest 6 måneder før et kommunalbestyrelsesvalg fastsætter bestyrelsen tid og sted for opstillingsmødet, der holdes som ekstraordinær generalforsamling og indvarsles efter reglerne i § 3.
Den ordinære generalforsamling kan træffe bestemmelse om afstemningsreglerne for opstillingsmødet.
Opstilling af kandidatliste til kommunalbestyrelsesvalg sker på opstillingsmødet.
Opstillingen af kandidatlisten kan efter beslutning herom på en ordinær generalforsamling ske i 2 omgange, således at spidskandidaten for kandidatlisten opstilles særskilt på et opstillingsmøde forud for det afsluttende opstillingsmøde med godkendelse af valgprogram og fastsættelse af antal kandidater.
Dagsorden for opstillingsmødet skal mindst indeholde følgende punkter:
1) Valg af dirigent og protokolfører
2) Eventuel godkendelse af valgprogram
3) Eventuel indgåelse af valgforbund
4) Opstilling af kandidatliste, herunder fastsættelse af antal kandidater.
5) Bemyndigelse til bestyrelsen/spidskandidat/kommunalbestyrelsesmedlem
6) Eventuelt
§8
Alle valg og afstemninger foretages som fastsat i landsforbundets vedtægter.
§9
Vedtægterne kan kun ændres på en ordinær generalforsamling, såfremt ændringsforslaget er optaget som selvstændigt punkt på dagsordenen med angivelse af forslagets ordlyd, og såfremt mindst 2/3 af de mødte stemmeberettigede stemmer for ændringerne.
Ændringer i vedtægterne, der er en følge af ændringer i Radikale Venstres Landsforbunds vedtægter, kan dog umiddelbart indarbejdes og meddeles på førstkommende ordinære generalforsamling.
§10
Opløsning af foreningen eller sammenlægning med andre kan kun ske ved vedtagelse efter samme regler som ændring af vedtægterne. Ved opløsning træffer generalforsamlingen bestemmelse om anvendelsen af foreningens overskydende midler.
§11
Bestemmelserne i landsforbundets vedtægter er i øvrigt gældende for foreningen.
- Formand Bjørn Bjerrehøj
- Næstformand Erwin Lansing