Der er krig i Europa. Den værste siden 2. Verdenskrig. Vi ser en ny geopolitisk virkelighed. Vi går fra et unipolært liberalt verdenssamfund mod en mere flydende verdensorden, hvor Vesten ikke længere kan diktere, hvad verden samler sig om. Vi har brug for venner og partnere ude i verden, der kan være med til at fremme og bibeholde en international retsorden baseret på et liberaldemokratisk verdenssyn. Men vi er også nødt til at kunne forsvare os selv, vores og vores allieredes territorier og værdier. Først og fremmest med ordets magt, diplomati og dialog. Men om nødvendigt med våben.
Vi skal op på 2 pct. af BNP og nå NATOS styrkemål
I det kommende forsvarsforlig skal Danmark øge forsvarsbudgettet til 2 pct. af BNP, som det er aftalt mellem NATO-landene i Wales-aftalen i 2014 og herigennem også leve op til NATOs styrkemål. Vi skal sikre en genoprettelse af Forsvarets fundament herunder renovering af bygninger, sikre moderne udstyr, tilvejebringelse af reservedele, genopfyldning af lagre og en ordnet organisationsstruktur, der sikrer, at Forsvaret kan drives optimalt.
Styrket fokus på Arktis
Radikale Venstre ønsker et særligt fokus på Arktisk i det kommende forsvarsforlig, herunder en styrket overvågning, der kan anvendes til både civile og militære formål. Indsatserne skal tilrettelægges i tæt samarbejde med Grønland og Færøerne og bidrage til lavspænding og en bæredygtig udvikling i hele det arktiske og nordatlantiske område.
Faglig fundering
Opbygningen af vores forsvar skal ske på et fagligt grundlag. Derfor går vi ind for at anvende 5 pct. af det danske forsvarsbudget på forskning og teknologiudvikling, der kan fremme dual use og samspil mellem det civile og militære Danmark. Samtidig støtter vi etableringen af et ekspertudvalg, der kan give den nødvendige viden bag et veldrevet forsvar og fornuftig opbygning af dette.
Et fleksibelt forsvar
Vi skal sikre en god balance mellem fast stampersonel, en solid, velfungerende og afprøvet reserve, en begrænset værnepligt - også for kvinder - og frivillige kræfter i hjemmeværn og beredskab, der kan mobiliseres efter behov og med størst mulig fleksibilitet.
En attraktiv arbejdsplads
Vi skal sikre, at forsvaret bliver en attraktiv arbejdsplads, der kan tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft gennem tidssvarende uddannelser, fornuftig aflønning og gode arbejdsvilkår. Et forsvar, hvor der sættes ind mod og forebygges krænkelser. Vi ønsker gode vilkår for vores udsendte også efter udsendelsen. En samlet veteranpolitik, der dækker udsendte uanset om disse er udsendt fra Forsvaret, Udenrigsministeriet eller Justitsministeriet.
Et langt stærkere beredskab
Radikale Venstre ønsker at styrke det civile beredskab, ikke mindst indenfor cybersikkerhed og det digitale område, indenfor klimasikring, og når det handler om kritisk infrastruktur på energiområdet.
Forsvaret skal tænkes ind i en større sammenhæng, hvor beredskab og kritisk infrastruktur samt kapaciteter og enheder til moderne krigsførelse i form af bl.a. information og cyber warfare udvikles, gerne i samarbejde med virksomheder og institutioner i Danmark.
Et tæt samarbejde mellem dansk forsvar, danske uddannelses – og forskningsinstitutioner og danske virksomheder vil gavne både Forsvaret, civilsamfundet og erhvervslivet.
Et grønt forsvar
Vi skal turde tænke grønt også i Forsvaret, og vi skal arbejde for, at Danmark får verdens første klimaneutrale flåde. Investeringer i p2x bør derfor indgå i forligsforhandlingerne.
Samtænkning med allierede partnere
Dansk forsvars militære kapabiliteter skal samtænkes med vores partnere i NATO, EU og ikke mindst i Norden samt Baltikum. Eksisterende og kommende forsvars- og våbensystemer skal være kompatible, standardiserede og kunne supplere hinanden. EU-indsatsen med den bredde palette af redskaber, EU råder over, såvel militære som civile, skal samtænkes imellem Forsvarsministeriet, Udenrigsministeriet og Justitsministeriet, så samarbejdet styrkes og understøtter dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.
Forsvarets kommende investeringer skal styrke samvirket mellem værn og baserer sig på systemer, der effektivt kan virke i netværk. I rammen af NATO og EU skal Forsvaret samarbejde om logistik, uddannelse og vedligeholdelse, så der opnås en sund driftsøkonomi og kompetencer på tværs af værn og allierede.