Turen går til Læsesalen
Nyhed

Katrine Robsøe: Hvorfor skal studerende ikke have lov til at holde ferie?

Katrine Robsøe har spurgt uddannelsesministeren, hvorfor studerende på de kommende forkortede kandidatuddannelser ikke skal have juleferie, sommerferie eller andre ferier som alle andre.

Af Jens Gjesse Hansen

”Den eneste ferie, studerende får, er læseferie,” skrev vi forleden på Instagram, for det er desværre den fremtid, studerende på de forkortede kandidatuddannelser ser ind i.

Regeringen har sammen med SF, Konservative og Danmarksdemokraterne besluttet, at de studerende skal bruge op mod 43 timer om ugen på studierne i alle de 12 måneder, uddannelsen varer. Så dér røg både juleferie, sommerferie, helligdage og alle andre ferier.

- Det sender et helt forkert signal til de studerende, der allerede er presset og løber stærkt.
Katrine Robsøe

Det mener vi er helt skævt - det vil jo øge stress og mistrivsel blandt unge. Eller som uddannelsesordfører Katrine Robsøe sagde forleden, da hun havde kaldt uddannelsesminister Christina Egelund til spørgetime:

- Det sender et helt forkert signal til de studerende, der allerede er presset og løber stærkt.

Katrine Robsøe under debatten med uddannelsesminister Christina Egelund
1/0

Katrine Robsøe under debatten med uddannelsesminister Christina Egelund

Uddannelser bliver komprimeret

Universitetsaftalen betyder, at næsten hver tredje studieplads på de nuværende to-årige kandidatuddannelser fjernes.

Det rammer ca. 7.500 studerende, som i stedet kun får ret til at komme ind på en kandidatuddannelse, der varer ét fuldt kalenderår.

Men aftalepartierne afkorter ikke bare kandidatuddannelserne – de ”komprimerer” dem også.

De presser simpelthen 1,25 studieår ned på 1 kalenderår. Det betyder, at studerende på de afkortede uddannelser skal bruge en fjerdedel flere timer på studierne og læse 25 procent større pensum per år end alle andre studerende.

Det finder partierne som udgangspunkt tid til ved at droppe alle ferier det år, som kandidatuddannelsen varer.  

Det er et eksempel på, hvorfor aftalen er en forringelse for fremtidige generationer. I forvejen mistrives hver femte universitetsstuderende på uddannelserne, og mange oplever alvorlige stresssymptomer.

I løbet af forhandlingerne i foråret forsøgte nogle få partier – mest tydeligt Radikale Venstre – at sætte fokus på konsekvenserne for de studerendes forhold, men regeringen vendte det døve øre til og svarede ikke på spørgsmålene.

Koster fremtidens studerende dyrt i tid, trivsel og viden

Til trods for de ubesvarede spørgsmål om øget mistrivsel endte flere partier – mest overraskende SF – med støtte op om aftalen.

Selv om aftalen også indeholdt gode elementer og indebar investeringer i andre dele af uddannelserne - som vi bakker op om - var vi imod, at de forbedringer skulle koste fremtidens universitetsstuderende så dyrt i tid, trivsel og viden.

Vi er klar til at finde mindst lige så mange midler på andre måder. Og derfor står vi nu udenfor og kæmper imod indgrebet på vegne af kommende generationer af universitetsstuderende.

Fortsætter kampen

Men Katrine Robsøe fortsætter kampen for at få ændret forholdene for de studerende.

Hun har sendt en stribe spørgsmål til uddannelsesministeren, og ét af de svar viser altså, at studerende på de nye korte universitetsuddannelser skal studere over 40 timer om ugen - uden tid til ferie eller helligdage i løbet af uddannelsen.

Se Katrine Robsøe stille spørgsmål til Christina Egelund her. Det er helt til slut i udsendelsen.