I denne uge fremlagde ekspertudvalget med økonomiprofessor Michael Svarer i spidsen deres anbefalinger til, hvordan en grøn afgift på landbruget kan sættes sammen.
Model 1 (en afgift på 750 kroner per ton udledt CO2) er den mest indgribende, mens model 3 er den mindst indgribende. For klimaordfører Samira Nawa er der ingen tvivl:
- I Radikale Venstre synes vi, at vi skal gå med den mest ambitiøse model, siger hun.
Omlægning af den mest klimabelastende sektor
- Med en afgift på 750 kroner kommer et halvt kilo oksekød fx til at koste 4,5 krone ekstra. Til gengæld får vi omlagt den mest klimabelastende sektor i Danmark og beskytter vores natur og biodiversitet i samme omgang. Det synes jeg sådan set er dét værd.
Med den højeste afgift vil 500 gram oksekød altså stige med 4,5 kroner, mens en liter mælk vil stige med 60 øre, og det samme gælder for 500 gram svinekød.
Vi skal ikke være bange for omlægning
Landbruget er vores største udleder af både drivhusgasser og kvælstof. Men landbruget har også en helt særlig rolle i den grønne omstilling, idet der her produceres både fødevarer og grøn energi.
- Hele formålet med at lave en CO2-afgift på landbruget er jo, at landbruget skal omstilles. Derfor skal vi ikke være bange for forandring. Jeg er fuldstændig overbevist om, at vores dygtige landmænd er i stand til at omlægge deres bedrifter, siger Samira Nawa.
Arbejdspladser flytter til andre erhverv
En afgift på landbruget vil føre til et fald i beskæftigelse, men den modsvares – ifølge Michael Svarer-udvalget – af en tilsvarende stigning andre steder i økonomien.
- Forandring af landbruget er heldigvis ikke det samme som afvikling af det. Selv med Svarerudvalgets hårdeste afgift på 750 kr. mister vi ikke arbejdspladser i Danmark, siger Samira Nawa.
- Når vi fastlægger en afgift, handler det jo om at ramme det sweetspot, der fraholder vores landmænd fra at dreje nøglen om, men i stedet gør den grønne omstilling uomgængelig og fuld af muligheder, siger Samira Nawa.