Af Martin Lidegaard og Samira Nawa
Der er landet en finanslovsaftale, der bærer tydeligt præg af, at Radikale Venstre har siddet ved forhandlingsbordet.
Læs mere om resultaterne her:
Skolemad
Skolemad har fyldt meget i vores arbejde det seneste år. I februar 2024 lancerede vi vores udspil om gratis skolemad, og vi fulgte op med en 2030-plan, hvor vi fandt finansieringen og lancerede Børneløftet til landsmødet i september 2024.
Visionen om gratis skolemad i folkeskolen har været en af de sager, vi har brugt mest tid på at løfte i 2024. Særligt fordi vi ved, at der sidder børn rundt om på landets folkeskoler, der ikke får en sund og nærende madpakke med hjemmefra - nogle af dem får slet ikke madpakke med. Fra erfaringer i andre lande ved vi, at det har negative konsekvenser for elevernes trivsel, indlæring og sundhed.
Forsøgsordning med skattefinansieret skolemad har været en af vores hovedprioriteter i finanslovsforhandlingerne. Og det er lykkedes, så allerede i august 2025 vil tiltaget blive lanceret.
Regeringen er nemlig gået med til at sætte 854 mio. kr. af, så mere end 20.000 skolebørn over hele landet kan nyde godt af en skolemadsordning over de næste 4 år, mens vi på forskellige skoler får testet forskellige modeller for skolemad. Endemålet er selvfølgelig, at alle skolebørn i Danmark skal kunne nyde godt af et nærende måltid midt på dagen, men i første omgang får vi testet, hvordan opgaven bedst kan løftes, og etableret solid viden blandt andet om skolemadens virkning på elevernes trivsel.
Ungdomsuddannelser og A-fagstaxameter
Også her tager vi en kæmpe sejr med hjem. Regeringen er kommet os i møde og sætter 760 mio. kr. af til at rette op på skævheder i deres taxameteromlægning. Det betyder, at vi nu beholder næsten hele det gamle A-fags taxameter (mere end 90 pct.), som ellers stod til at blive afskaffet. Med afskaffelse af A-fags taxameteret havde regeringen lagt op til at skære på de naturvidenskabelige fag og musik. Mere end 90 pct af den besparelse bliver nu rullet tilbage. Desuden videreføres studieretningstilskuddet til græsk-latin og til musikalsk grundkursus. Ligesom vi har forhindret 25% af besparelserne på de store gymnasier.
Vi er glade for, at A-fags taxameteret nu i det store og hele er sikret, men der udestår stadig arbejde i forhold til regeringens planer for ungdomsuddannelserne. Vi kommer til at fortsætte arbejdet med at styrke vores ungdomsuddannelser.
Reparationsfradrag og handlingsplan for tekstiler
På det grønne område er der kommet vigtige fremskridt. Ved sidste års finanslovsaftale fik vi afsat midler til cirkulær økonomi, men den konkrete udmøntning af midlerne er ikke faldet på plads - før nu. For nu er vi endelig blevet enige med regeringen om, hvordan midlerne bedst kan anvendes. Det betyder, at fra næste år bliver servicefradraget i boligjobordningen udvidet til også at gælde for reparationer af hårde hvidevarer. Det betyder, at det fra næste år bedre kan betale sig at få vaskemaskinen repareret, når den går i stykker, i stedet for at købe en ny. Vi skal væk fra brug-og-smid-væk-kulturen, og det her er et godt skridt i den rigtige retning.
Mængden af tekstilaffald bliver større og større, og samtidig bliver fast-fashion stadig billigere. Vores alt for store forbrug af tøj og øvrige tekstiler har negativ effekt på klimaet og miljøet. Derfor har vi kæmpet for en national handlingsplan for tekstiler - og det er lykkedes os at få sat 40 mio. kr af til en handlingsplan, så vi kan få nedbragt mængderne af tekstil.
HPV-vaccine
På sundhedsområdet har vi overbevist regeringen om at fortsætte arbejdet med at tilbyde HPV-vaccine til de årgange af drenge, som ikke fik tilbuddet i første omgang, fordi vaccinen kun blev tilbudt piger. Vi ved, at vaccinen giver afgørende beskyttelse overfor en række kræfttyper, og derfor har det ligget os meget på sinde at få årgangene af uvaccinerede drenge vaccineret. Nu har vi fået tilsagn på 24 mio. kr., som rækker til at vaccinere én årgang; nemlig unge mænd, der næste år fylder 20 år.
Afbødning af regeringens besparelser på statsligt ansatte
Under finanslovsforhandlingerne har vi også fået anledning til at drøfte regeringens oplæg til opgavebortfald på statens område. Her har vi fået regeringen med på at opretholde bevillingen til Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats (CABI), så de kan fortsætte deres vigtige arbejde med at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked. Vi er også lykkes med at bevare bevillingen til de fem Nationalparker og dele af Center for Rusmiddelsforsknings bevilling. Med aftalen undgår også Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) den nedskæring, de ellers stod overfor.
Mindre initiativer
Endelig har vi fået sat vigtige radikale aftryk i udmøntningen af puljen til lokale initiativer. Det gælder f.eks. bevillinger til Børns Vilkårs arbejde med ukrainske børn i Danmark og Slet-Dets vigtige arbejde vedr. digitale krænkelser. Dette kommer oveni de indrømmelser, vi fik i SSA-aftalen i sidste uge. Her fik vi blandt andet sikret fortsat finansiering til Jobbanken, som arbejder med at øge beskæftigelsen blandt psykisk sårbare førtidspensionister og Sabaah, som arbejder for at forbedre levevilkårene for LGBT+-personer med minoritetsbaggrund.