365 dage til valg
Nyhed

Valgudtalelse til kommunal- og regionsrådsvalget 2025

Valgudtalelsen angiver Radikale Venstres politiske retning til valget.

Generationskontrakten: Lad os investere i vores fælles fremtid

Radikale Venstre går til valg på en ny generationskontrakt, hvor vi ønsker at prioritere flere lokalpolitiske ressourcer til vores børn, uddannelser, sundhed og den grønne omstilling – kort sagt til fremtiden.

Vi har en grundlæggende tro på, at forandring bedst vokser frem i stærke lokale fællesskaber, hvor borgerne bliver hørt og inddraget. Det fokus har drevet den radikale bevægelse i snart 120 år, og det fokus vil vi fortsætte til kommunal- og regionsrådsvalget den 18. november 2025.

Sammenfatter vi tidens store problemer – klima og tabet af natur, børn og unges mistrivsel, sikkerhedspolitikken og det enorme pres på velfærdssamfundet – tegner der sig en afgørende skillelinje i det politiske landskab: 

Hensynet til de nuværende generationer over for hensynet til de yngre og kommende generationer. Balancen mellem de ressourcer, vi prioriterer til os selv, og dem, vi investerer i vores børns liv og fremtid.

De valg, vi træffer, og ikke træffer, de næste fem år, får afgørende betydning for os selv og alle de generationer, der følger efter. 

De valg skal vi i høj grad træffe lokalt og regionalt.

Radikale Venstre går til valg på en ny generationskontrakt, hvor vi ønsker at prioritere flere lokalpolitiske ressourcer til vores børn, uddannelser, sundhed og den grønne omstilling – kort sagt til fremtiden.

Investeringer i en grøn fremtid

Radikale Venstre kæmper for et grønt Danmark. Hvor vi skridt for skridt gør vores energi, fødevarer og transport grønnere. Hvor de grønne valg er de nemme og billige valg, og hvor vores kommuner, regioner og borgere tager aktivt del i, at vores samfund bliver klimaneutralt hurtigst muligt.

Vi kæmper for ren luft i vores byer og rent vand i vores vandhaner. Vi vil bekæmpe forurening, pesticider og kvælstofudledninger alle de steder, hvor det er muligt, så vores vandløb, søer, åer og fjorde igen sprudler af liv. Vi vil skabe naturrige parker, byhaver og stier lokalt samt sikre, at vores kommuner og regioner bidrager til mere vild natur.

Vi kæmper for bedre forhold for cyklister gennem ordentlige og trygge cykelstier. Det skal være nemt og attraktivt at vælge cyklen som transportform i de enkelte kommuner og på tværs af kommunegrænser.

Vi kæmper for, at bilerne fylder mindre i byerne, så der er plads til natur, ophold og legende børn. Vi ønsker lokal og regional transport, der er sammenhængende og tilgængelig for borgerne. Det skal være nemmere at kombinere forskellige transportformer. 

Vi kæmper for en grønnere kost i vores offentlige kantiner og køkkener og vil arbejde for at efterleve de officielle kostråd, så der bliver prioriteret sundere kost med mindre kød og mere plantebaseret mad.

Vi kæmper for sikring mod de klimaforandringer, der allerede påvirker vores hverdag med tidssvarende og integrerede løsninger mod stormflod og skybrud.   

Vi kæmper for grønne løsninger, iværksætteri og det lokale erhvervsliv. Vi vil gøre det nemmere at starte og drive virksomhed, så flere kan skabe deres egne muligheder, bidrage til en stærkere økonomi og finde løsninger for fremtidens udfordringer inden for grøn omstilling og sundhedsfremme.  

Vi kæmper for at gøre vores energiforbrug grønnere, blandt andet gennem vores el- og varmeproduktion, affaldshåndtering samt opførelse og renovering af bygninger. Vi anerkender, at vedvarende energianlæg kan have stor betydning for udviklingen af landdistrikterne. Her skal borgerne involveres tidligt og have mulighed for at investere i projekterne, når det er relevant.

Vi kæmper for en ægte grøn generationskontrakt, der sætter fuld turbo på den grønne omstilling de næste fem år – ikke mindst lokalt og regionalt. 

Investeringer i fremtiden for vores børn og unge

Radikale Venstre kæmper for et bedre Danmark for vores børn og unge. Mange børn og unge har det godt, men der er også for mange, som ikke trives.

Vi kæmper for, at regionerne skal tilbyde udredning af høj kvalitet og behandling til de mest psykisk syge børn og unge. Samtidig mener vi, at trivsel i høj grad handler om muligheden for at kunne deltage i hverdagens fællesskaber – skoler, daginstitutioner, foreningsliv, klubber med videre.

Derfor har Radikale Venstre foreslået et børneløfte, hvor vi fra statens side prioriterer 15 milliarder kroner ekstra hvert år til forbedringer i hverdagen for vores børn og unge. Det er en prioritering, der vil give mulighed for at opfylde en lang række ønsker i landets kommuner: 

Vi kæmper for vuggestuer og børnehaver med uddannet personale samt skoler med veluddannede lærere, der har god forberedelsestid. Vi vil have fritidshjem for børn og unge med værksteder, natur og leg. 

Vi kæmper for at afsætte de nødvendige ressourcer til skolerne, der både kan sikre en stærkere almen skole, bedre inklusion og en bedre indsats for børn med en diagnose eller andre sociale, sundhedsmæssige eller faglige udfordringer.

Vi kæmper for skolemad til børn i folkeskolen. Børns sundhed og trivsel er ulige fordelt fra start og vores muligheder i livet afhænger stadig i alt for høj grad af vores postnummer og forældres uddannelsesbaggrund. 

Vi kæmper for, at endnu flere unge trives og har fri og lige adgang til en ungdomsuddannelse tæt på hjemmet. Derfor kæmper vi for at opretholde og åbne flere uddannelsestilbud til alle typer af unge og kæmper indædt mod at afskaffe 10. klasse, indføre højere adgangskrav eller helt lukke lokale gymnasier.  

Investeringer i forebyggelse og livskvalitet

Radikale Venstre kæmper for, at alle borgere skal have lige adgang til et sundt liv og til et stærkt sundhedsvæsen. Det betyder adgang for alle til en behandling af høj kvalitet i hele landet med hånd om de udsatte og frihed til de selvhjulpne. 

Danmarks samlede sundhedsudgifter udgør årligt cirka 250 milliarder kroner. Men vi anvender kun omkring 5 procent af udgifterne på sundhedsfremme og forebyggelse. Også her vil Radikale Venstre investere mere i det enkelte menneske og dets fremtid. 

Vi kæmper for at investere i tidlige og forebyggende indsatser for at bekæmpe social og sundhedsmæssig ulighed og fremme børn og unges trivsel – før de bliver voksne. Sundhed begynder langt fra sygehuset og skal være en del af hverdagen i daginstitutioner, skoler, beskæftigelsesindsats, egen læge, arbejdet med psykisk sårbare, psykiatrien, ældreplejen med mere. 

Vi kæmper for ordentlige vilkår for den voksende gruppe af ældre. Hvor vi skaber rammer og muligheder for, at seniorer kan være på arbejdsmarkedet, så længe de ønsker, og samtidig bidrage til de lokale fællesskaber med frivilligt engagement for eksempel i kultur- og foreningslivet. 

Vi kæmper for, at de ældre sikres tryghed, trivsel og en værdig tilværelse. Den enkelte ældre skal sættes i centrum med nærvær, omsorg og pleje, hvad enten det er på sygehuset, på plejehjemmet eller derhjemme. Vi skal bruge velfærdsteknologiske løsninger til at give den ældre større frihed og tryghed til at blive i eget hjem.

Vi kæmper for at skabe trygge rammer for de ældre og for kronikere, som har mere brug for sundhedsvæsenet end øvrige grupper i samfundet.

Vi kæmper for at styrke rekrutteringen og kompetenceudviklingen hos fagpersonalet i hele sundhedssektoren. 

Vi kæmper for, at vores nye generationskontrakt også leverer den gode ældrepleje og forebyggelse af sygdom og funktionstab i et fælles ansvar mellem regioner og kommuner.

De valg, vi træffer, og ikke træffer, de næste fem år, får afgørende betydning for os selv og alle de generationer, der følger efter. 

Investeringer i fællesskaber

Radikale Venstre kæmper for fællesskaber og alt det, der giver sammenhold og indhold i borgernes liv. Lige fra partiets stiftelse i 1905 har det nære demokrati og aktive lokalsamfund været afgørende.

Vi kæmper for at investere mere i kulturen og fritidslivet lokalt, fordi det skaber grobund for sundhed og fællesskaber i borgernes nærområde. Som for eksempel når teater skaber bedre trivsel i skolen, musik spreder livsglæde på plejecentret, eller fodbold får nye borgere til at føle sig hjemme. Også de lokale virksomheder er afhængige af et aktivt og kreativt lokalmiljø, der tiltrækker arbejdskraft, idérigdom og nye samarbejdspartnere.

Vi kæmper for en stærkere og bedre integration af mennesker med udenlandsk baggrund. Det kræver lokale handlingsplaner på tværs af beskæftigelse, uddannelse, bolig og socialpolitik, så den enkelte flygtning eller udlænding bliver en del af lokalsamfundet fra dag ét. Der skal være gode muligheder for at lære dansk og respekt for, at vi i fremtiden får brug for mennesker, der kan tale mange forskellige sprog.

Vi kæmper for en særlig aktiv indsats for de unge og voksne, der i dag er uden for arbejdsmarkedet. Der skal være et tæt samarbejde baseret på relationer og nærvær mellem mennesker uden for arbejdsmarkedet og de offentlige sagsbehandlere med indsatser på tværs af områderne beskæftigelse, familie, social og erhverv.

Vi kæmper for at styrke folkeoplysningen samt at finde nye dialogformer med borgere, foreninger og virksomheder om deres lokalsamfund. Med åbne demokratiske processer og reel borgerinddragelse. Såvel når der skal spares, investeres eller udvikles. 

Vi kæmper for at styrke civilsamfundet og foreningslivet, fordi det har kæmpe betydning for at skabe gode fællesskaber og fritidsmuligheder for både børn, unge, voksne og ældre.

Vi kæmper for, at vores nye generationskontrakt investerer mere i fællesskaber og vores fælles fremtid. 

Investeringer kræver flere ressourcer og en ærlig økonomisk prioritering

Det danske velfærdssamfund er under stærkt pres i disse år, og alle kommuner og regioner oplever svære og hårde økonomiske prioriteringer. Der mangler både økonomiske og personalemæssige ressourcer overalt. 

Radikale Venstre kæmper for et samfund, der hænger sammen. Hvor der tages hånd om socialt udsatte, børn og voksne med særlige behov. For mange mennesker falder mellem to stole i mødet med kommuner og regioner. Børn, unge og borgere med handicap skal ikke gå i årevis uden at få den rette hjælp, tilbud og behandling.

Vi kæmper for hurtigst muligt at få en samlet plan fra regeringen, der styrker det specialiserede socialområde, herunder borgernes retssikkerhed og klagemuligheder. Vi vil arbejde for, at alle med handicap trives, er trygge og lever en værdig tilværelse. 

Vi kæmper for, at regionerne i samarbejde med kommunerne i sundhedsrådene forebygger antallet af indlæggelser ved at arbejde med patientens funktionsniveau og helbred.   

Radikale Venstre kæmper dels for flere ressourcer til kommuner og regioner, som vores børneløfte er et eksempel på. Dels for at flere ressourcer frigøres gennem investeringer i teknologiske og digitale løsninger. Og dels for en mere ærlig prioritering af ressourcerne, så vi i højere grad investerer i vores fælles fremtid – særligt i vores børn, unge og den grønne omstilling.

Det kræver en ansvarlig økonomisk politik – både på nationalt og lokalt niveau. Det vil Radikale Venstre være garant for.