Særligt Fokus ved KV25
Børn og Unge
Folkeskole
Vi er nødt til at prioritere folkeskolen. Det er alt for dyrt ikke at gøre det. Det koster først og fremmest på det menneskelige plan, når eleverne ikke får det faglige udbytte og den trivsel, som de kunne have fået.
På langt sigt koster det også i kommunekassen, og gode velfungerende skoler er på kortere sigt nødvendigt for at vi kan sikre, at Frederikssund Kommune er attraktiv at flytte til, så vi kan få den befolkningsvækst som vi i kommunen ønsker.
Undersøgelser peger på, at op til 40% af de højt begavede børn decideret mistrives i løbet af deres skolegang. Der sidder i gennemsnit et højt begavet barn i hver klasse. Omkring halvdelen af dem kommer til at mistrives uden, at vi i dag i skolerne og PPR har den viden, der skal til for at hjælpe dem. De børn som kunne være et fagligt lokomotiv på vores skoler bliver alt for ofte overladt til sig selv med en ekstra matematikbog og en besked på at sætte sig ned klare det selv.
Det betyder bl.a., at skolerne skal møde eleven, hvor eleven er. Radikale Venstre ønsker, at både skoler og PPR skal have nem adgang til viden om udvikling af børn, der har faglige udfordringer, som det er tilfældet på nuværende tidspunkt, men f.eks. også viden om højt begavede børn.
Radikale Venstre vil gøre præmisserne bedre for vores folkeskoler. Vi er ikke i tvivl om, at skolerne har en stor del af svarene selv. Vi skal bare sikre dem mulighederne.
Følgende har afgørende betydning for en bedre folkeskole i Frederikssund Kommune:
- Sæt skolerne fri. Lærere og skoleleder skal være den primære drivkraft i nye initiativer, og der skal sikres tid dette.
- En lærer skal maximalt stå med 24 elever i en klasse.
- Vi skal sikre flere uddannede lærere – gerne med forskellig uddannelsesmæssig baggrund og en meritlæreruddannelse.
- Differentieret undervisning – der er mange børn, som ikke passer lige ned i de firkantede kasser.
- Der skal hurtigst muligt findes en varig løsning for skolebørn i Vinge.
Før-skole
De første 1000 dage er de vigtigste i et barns liv. Derfor bør børneområdet altid have vores opmærksomhed. Radikale Venstre vil sætte større fokus på støtte til førstegangsforældre – før, under og efter fødsel.
Frederikssund Kommune fik som den første kommune i Nordsjælland minimumsnormeringer (januar 2020). Dette er en ambition, som vi skal fastholde, og vi skal sikre, at pædagogerne er i institutionen, når børnene er der.
Den tidlige indsats er ikke kun gjort ved at tale antal hænder, men også kvaliteten af hænderne. Derfor ønsker vi at øge antallet af uddannede pædagoger.
Helt centralt står den tidligere indsats, hvor opsporingen af udsatte børn spiller en afgørende rolle. Radikale Venstre vil forbedre kommunens ansættelses- og fastholdelsesstrategi for at sikre kvalitet i fremtiden. Fx gennem fokus på ansættelse af special- og udviklingspædagoger og efteruddannelse af pædagogisk personale.
Radikale Venstre vil prioritere overgangspædagoger, som er pædagoger fra institutionen, som er med op til det første halve år i børns skoletid. Børnene skal sikres en god overgang fra den lille institution med få børn til en stor klasse med op til 24 børn og færre voksne.
Unge i Frederikssund
Radikale Venstre vil oprette en Ungeråd, som giver de unge en stemme i de politiske beslutninger.
Vi skal prioritere unge menneskers behov langt højere i byudviklingen af Frederikssund. Unge mennesker er en fantastisk katalysator for liv i byen, og det skal være attraktivt for de unge at blive boende i kommunen - også selvom man eksempelvis arbejder eller studerer udenfor kommunen.
Vi skal sikre flere og bedre mødesteder for unge i Frederikssund Kommune for de 10-15-årige. Der skal afsættes flere penge til budgettet for kampagne og markedsføring af klubberne for blandt andet på skoler at gøre opmærksom på de fantastiske tilbud, som klubberne på nuværende tidspunkt har at byde på. Det kommende bibliotek og kulturhus, skal være særligt attraktivt for de 15-25 årige.
Radikale Venstre vil arbejde for det bredest mulige udbud af ungdomsuddannelser på Campus, og styrke samarbejdet med det private erhvervsliv.
Kultur- og Fritidsliv
Mere Kultur og et Nyt Formidlingshus
Frederikssund Kommune har i årtier haft brug for et moderne hovedbibliotek med aktiv kulturformidling og faciliteter til små og mellemstore arrangementer. Fioma-grunden er ikke længere en mulighed, hvorfor den kommende valgperiode er målrettet til afdækning af andre muligheder. En central placering i gåafstand af både Frederikssund Stationen og den centrale detailhandel i Frederikssund er vigtig for, at kulturhuset kan benyttes af flest muligt og bidrage til at skabe liv i byen. Bløden og Tippen kan være muligheder, men de er ikke de eneste, der skal afsøges.
Det er afgørende, at vi samtidigt understøtter de mindre kulturinitiativer i kommunen. Rejsestalden i Jægerspris er forbillede, Skibby Aktive og aktiviteterne omkring hallen i Dalby er gode eksempler på lokalt forankrede foreningsaktiviteter. Radikale Venstre fastholder processen i Slangerup, som er sat i gang og nu skal afdække behov og ønsker i den østligste del af kommunen, som har været uden for fokus længe.
Frederikssund Kommune skal skærpe sin kulturelle profil og identitet med de kulturinstitutioner, vi allerede har. Willumsens Museum, Jægerspris Slot, Selsø Slot og Vikingespillene er oplagte eksempler, som også i fremtiden skal være markante ‘fyrtårne’ for kommunen.
Bibliotek og formidlingscenter
Vi har et konkret problem med det nuværende bibliotek, som skal løses i en nær fremtid. Vi har brug for mere liv og aktivitet i byen – for nuværende borgere, men også for at styrke bosætningsstrategi. Radikale Venstre vil sætte skub processen, der skal finde den rette placering af de nye Bibliotek/kultur- og formidlingshus.
Vi skal hurtigst muligt afsætte de nødvendige midler til at finde en konkret placering og inddrage det nuværende bibliotek, foreninger, musikskole, ungdomsskole, ældrerådet andre klubber, så vi kan få beskrevet, hvad huset skal kunne. Herunder med særligt fokus på unge i alderen 15-25 år.
Aktivt Fritids- og Foreningsliv
Vi har fantastiske foreninger i kommunen, men de kan få langt mere glæde af hinanden, end de gør i dag. Mange foreninger skal løse de samme problemer med at finde frivillige, balancere bredde og talenter osv. Radikale Venstre vil ikke have, at kommunen kun skal hjælpe foreningerne med faciliteter. Kommunen skal ligeledes facilitere samarbejde med en aktiv indsats for at få foreningerne til at skabe mere værdi for hinanden.
Radikale Venstre vil arbejde for en årlig foreningsfestival, som både giver foreningerne bedre mulighed for at lære hinanden at kende og giver borgerne bedre mulighed for at lære foreningerne at kende.
Den Blå-Grønne Kommune
Fjordene er hjertet i kommunen
Frederikssund kommune har to fjorde og tre fjordbreder. Derfor bør fortællingen om den blå-grønne kommune være et centralt pejlemærke i kommunens beslutninger og strategier. Mere konkret handler det om at understøtte havnenes udvikling samt at udvikle de forskellige maritime muligheder. Radikale Venstre ønsker både at fremme det maritime center i Frederikssund og sikre, at de små havne i Hornsherred har de nødvendige faciliteter til liv på havnen. Derudover vil Radikale Venstre arbejde for at adgangen til Isefjorden forbedres for små fartøjer som kajakker, kitesurfere og paddleboards.
Maritimt center og de Små Havne
Det nye Maritime Center i Frederikssund skal være et foreningsmæssigt omdrejningspunkt, som leverer nogle af de bedste faciliteter i landet. Frederikssund Sejlklub, Junior søsportscenteret, Roklubben og Søspejderne Ungdomsskolen skal alle kunne få glæde af centeret.
Vi skal sikre brugerinddragelse i planlæggelsen og centeret skal hænge sammen med havnebadet.
Vi skal fortsætte udviklingen med mindre havne i Hornsherred og adgang til vandet for mindre vandaktiviteter i Isefjorden
Klimatiltag, der gør en forskel
Frederikssund Kommune har vedtaget en god klimastrategi, som byrådet i samråd med borgere, virksomheder, klimaråd og forvaltningen skal prioritere. Radikale Venstre vil sikre, at der i de kommende år afsættes de nødvendige midler til at denne strategi udmøntes i praksis, når det f.eks. gælder energiforsyning i det offentlige forbrug. Den nuværende klimahandleplan skal videreudvikles med langt flere deadlines og delmål, hvis den skal blive til handling. Temperaturstigningerne har allerede sat tommelskruerne på os, og hvis ikke vi sikrer hurtig fremdrift, så bliver skruerne strammet yderligere.
Vi vil samtidig kæmpe for, at vi skruer op for ambitionerne i de kommende år.
Frederikssund Kommune sigter i klimastrategien indenfor egne rammer efter:
- at være uafhængig af fossile brændstoffer senest år 2030.
- at kommunen som geografisk enhed er CO2-neutral senest i 2045
Radikale Venstre mener, at vi skal undersøge mulighederne for at være CO2-neutral allerede i 2040.
Det er samtidig vigtigt, at vi får defineret delmål, så vi kan sikre fremdrift, og at de initiativer, som skal bringe os til slutmålene, kommer i stand i tide.
- Vi skal sikre langt bedre muligheder for at oplade elbiler på parkeringspladser primært i Frederikssund by, men muligheden skal også være til stede i Jægerspris, Slangerup og Skibby. Kommunale køretøjer på fossile brændstoffer skal udfases.
- Samkørselspladser med gode og sikre parkeringsmuligheder for både cykler og biler ved alle hovedfærdselsårer til Hovedstadsområdet og mod Hillerød.
- Udbredelse af NaboGo til kommunens borgere for mere samkørsel.
- Energieffektivitet og genanvendelse skal være en topprioritet i alle renoverede- og nybyggede kommunale bygninger.
Natur og Biodiversitet
Naturen er et af Frederikssund Kommunes største aktiver. Derfor skal kommunen passe på den og i respekt for naturen skabe muligheder for, at borgere og turister kan nyde den f.eks. i form af flere rekreative stier, naturlegepladser og aktivitetsbaner. Vi bør byudvikle i de allerede udlagte byudviklingsområder, og vi skal i lokalplaner mere systematisk arbejde for, at naturen bliver beskyttet og dermed ikke byudviklet.
Vi skal sikre, at initiativer til større biodiversitet er varige og gør en praktisk forskel. Det er vigtigt, at de områder, som udlægges til vild natur, indgår i arbejdet med kommuneplanen for at sikre en langsigtet forbedring af biodiversiteten. Vi skal ikke ”lokke” insekter, fugle og bier til brakmarker med blomsterfrø som pløjes op to eller tre år senere.
Plan- og byudvikling
Byen Vokser
Frederikssund by er efterhånden blevet en forholdsvis stor by, som giver mulighed for et varieret bymiljø, hvor der både er plads til at bevare købstadsmiljø i Havnegade, gågaden og området deromkring. Men der er også plads til højere etagebyggeri i området mellem Kocksvej og Frederiksværkvej.
For at sikre kvalitet i den overordnede byudvikling og vil Radikale Venstre involvere arkitekter og søge rådgivning fra eksperter i byudvikling. Som kommune skal vi stille krav til kvalitet, udtryk og bæredygtighed i kommende byggerier.
Lokalplaner og dispensationer
Omhyggeligheden i kommende lokalplaner skal øges. En lokalplan skal definere et overordnet udtryk, og den skal primært fokusere på anvendelse af det område, som lokalplanen skaber en ramme for. Samtidig er det vigtigt, at lokalplaner ikke bliver for rigide og specifikke i tilfælde, hvor det ikke er påkrævet.
Eksisterende lokalplan er ikke ”vejledende”. De skal følges og kun ved helt særlige og mindre afvigelser, skal dispensationer kunne gives. Skal en eksisterende lokalplan ændres, så skal den politiske proces være grundig og inddrage borgere og arkitekturråd. Den proces skal foregå rettidigt og ikke mens en bygherrer holder parkeret og venter utålmodigt på at få lov at gå i jorden.
Bus- og cykelruter
Uanset hvor i kommunen du bor, så skal du kunne komme til S-togsstationen.
Centrale Busruter skal være veldrevne og køre fra morgen til sen aften. Cykelstier skal sikre, at landlige beboelsesområder kan cykle sikkert til centrale busruter og der er god muligheder for sikring, parkering af cykler og opladning af elcykler.
Busruter til mindre befolkede områder skal prioriteres i myldretiden, så elever kan komme til Frederikssund Campus og Frederikssunds erhvervsområder før og efter skole/arbejdstid.
Arbejdspladser og Erhverv
Frederikssund Erhverv er en motor
Frederikssund Erhverv skal fortsat være en central frivkraft for erhvervsudviklingen i Frederikssund Kommune. Radikale Venstre bakker fuldt op om Frederikssund Erhverv
Erhvervsindsatsen i Frederikssund Kommune skal fokus på følgende områder:
- Bedst mulig understøttelse og rådgivning af iværksættere og udvikling af mindre lokale virksomheder.
- Campusstrategien er en vigtig brik i at fastholde og tiltrække elever til erhvervsuddannelser. Samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner (inkl. folkeskoler), erhvervsliv og kommune er afgørende for at vi i fremtiden kan levere de dygtige medarbejdere som kommuens virksomheder har brug for. FUEL, Campus, Maker-værket er vigtige årsager til, at vi i Frederikssund Kommune opfylder målet som de eneste i Nordsjælland opfylder den nationale ambition om at 25% af en årgang skal tage en erhvervsuddannelse.
- Infrastrukturen skal have fokus på virksomhedernes behov – både når det gælder privat- og erhvervskørsel, og for den offentlige transport, der skal hjælpe medarbejderne til og fra arbejde.
- Radikale Venstre ønsker at Frederikssund Kommune udvikler en samlet plan for hvordan detailhandlen, kulturområdet og turisme hænge bedre sammen.
Digital infrastruktur
Vores digitale infrastruktur i Frederikssund Kommune er langt bagud. Det fortæller de større og mellemstore virksomheder os gang på gang, når vi spørger, hvad der skal til for, at de slår teltpløkkerne i Frederikssund Kommunes muld. Og det gælder både medarbejdernes forbindelser derhjemme og inde på virksomheden.
Frederikssund Kommune skal meget mere aktivt ind i kampen for fiberforbindelser til hele kommunen!
Selvom det er et kommercielt marked, kan kommunen godt påvirke udviklingen og understøtte borgernes forsøg på at trække netforbindelserne langt bredere ud.
Den attraktive arbejdsplads
Frederikssund kommune er kommunens største arbejdsplads. Det kræver at løbende og særligt fokus på, hvordan vi skaber en god arbejdsplads. Hoved-MED (medarbejderudvalg) har derfor sammen med kommunen og byrådet igangsat processen om “Attraktiv arbejdsplads.” En helt central udfordring er at rekruttere kvalificeret medarbejdere på de store velfærdsområder.
Frederikssund kommune har en meget høj andel af lærer uden læreruddannelse. Dette er en udfordring, fordi uddannelse og kvalificering er en forudsætning for at løse opgaven med kvalitet. Derfor ønsker Radikale Venstre, at vi bredt har ambitioner for lærernes uddannelsesniveau, og at vi løbende opkvalificerer kommunens medarbejdere.
I løbet af de seneste par år har snakket handlet om at øge antallet af hænder i ældreplejen, daginstitutioner og skoler, men det mindst lige så vigtigt, at vi begynder at tale om kvaliteten af disse hænde. Både børn og ældre har brug for at møde medarbejderne, som har den fornødne faglige viden indenfor sit område. En fagligt velfunderet medarbejder er generelt også en mere tilfreds medarbejder. Opkvalificering af medarbejdere, som ikke er uddannet til det job de udfører er en stor gevinst på flere områder:
- Højere kvalitet
- Mere arbejdsglæde
- Bedre fastholdelse af medarbejdere
Integration
Radikale Venstre ønsker oprettelse af et integrationsråd med inspiration fra bl.a. Holbæk Kommune.
Integrationsrådet skal
- Medvirke til, at kommunens integrationsindsats er effektiv og sammenhængende
- Bidrage til at fremme lige muligheder for borgere med anden etnisk baggrund end dansk
- Medvirke til at styrke dialogen mellem alle borgere i kommunen – uanset oprindelse
- Medvirke til at forankre dialog og integration via frivillighed og foreningsliv
Ældre- og socialområdet
Radikale Venstre have øget fokus velfærdsteknologi, som f.eks. iPadmøde, hjælpemidler til hygiejne. Vi skal vide hvilke hjælpemidler, som giver mening for kommunens ældre og hvilke som ikke gør det.
Vi skal have en indsats for forebyggende ”træning” og hjælp til, at ældre kan klare sig bedst og længst muligt i eget hjem.
Begrebet ”ældrebyrde” skal vendes til en ”ældrestyrke”. Vi skal være bedre til at understøtte og ”udnytte” stærke ældre, som f.eks. kan være et stort aktiv i foreningslivet.
Borgerne skal have det frie valg af plejehjem, og derfor skal vi bakke op det private initiativ. Vi skal samtidig sikre at serviceniveauet på de kommunale plejehjem opretholdes.
Den øgede kapacitet af plejehjemspladser kan muligvis føre til en reduktion i antallet af pladser på offentlige plejehjem, når private plejehjem tiltrækker en andel brugerne, men den samlede kapacitet skal øges.
Den radikale liste til KV25
Kontakt
sawei@frederikssund.dk