Hør to radikale kandidater i Hvidovre Nærradio
Spidskandidat Susanne Wad Leth og kandidat Flemming Thøgersen besøgte Hvidovre Nærradio til en snak om hvad vi går til valg på i Hvidovre Kommune. Har du lyst til at lytte med, så stil ind på Hvidovre Nærradio 23. oktober kl. 16 eller 1. november kl. 17.
Du finder Hvidovre Nærradio på 95,2 MHz.

Kandidater til Kommunalvalget
Medlemmer af bestyrelsen

Noer Helleberg
Skjødsholm
Hvidovre Radikale Venstre
Hvidovre Radikale Venstre er en lille medlemsforening, der kæmper for at udbrede radikale værdier i Hvidovre, i Region Hovedstaden og på landsplan.
Har du lyst til at høre mere om, hvad vi går og laver, så er du meget velkommen til at kontakte os.
Har du lyst til at blive medlem, kan du melde dig ind i Radikale Venstre her:
Bliv medlem - Radikale Venstre
Følg os på facebook
Vores mærkesager
Radikale Venstre vil have et grønnere Danmark. Kommunalvalget 2021 kan blive det grønne startskud, der sætter turbo på den grønne omstilling, som allerede er i gang i mange kommuner. Kommunerne spiller en nøglerolle for klimaet og naturen, fordi så mange beslutninger træffes her.
Tænk, hvis du boede i en kommune, som gik forrest for at skabe en mere meningsfuld sameksistens mellem mennesker og den natur og de arter, vi omgiver os med.
Tænk, hvis du boede i en kommune, der viste vejen til at løse klimakrisen.
Den kommune arbejder Radikale Venstre for at gøre til virkelighed. Og vi vil gerne arbejde sammen med byens borgere om at skabe den kommune.
Konkrete forslag for at få klimaet mere på dagsordenen:
- Grønt borgerting: Oprettelse af et grønt borgerting, der som et særligt § 17, stk. 4 udvalg skal arbejde med den grønne dagsorden i Hvidovre Kommune. Det grønne borgerting skal inspirere kommunens borgere til at ændre adfærd, gennem igangsættelsen af grønne projekter rundt omkring i alle dele af Hvidovre Kommune. På den måde bliver Hvidovres borgere inddraget, hørt og inspireret til at arbejde med grøn omstilling.
- Klimapåvirkning som fast punkt i sagsfremstilling: Klimapåvirkning skal indføres som tværgående styringsmodel i Hvidovre Kommune. Klima og bæredygtighed skal bogstavelig talt, systematisk indlejres i sagerne, der behandles i kommunalbestyrelsen, med sit eget faste punkt i skabelonerne - ligesom økonomi. Det vil sikre, at der tænkes klima ind i alle sager, der behandles politisk i Hvidovre Kommune.
- Klimavenlig budgetproces: Det foreslås, at klima bliver en fast del af den årlige budgetproces, således at det i budgettet belyses, hvordan næste års budget understøtter den plan Hvidover Kommune har for reduktion af CO2. For at et budget kan godkendes, skal det derfor kunne understøtte denne målsætning og ellers skal det justeres.
Et vildere Hvidovre med større biodiversitet
Naturen lider – også i Hvidovre. Vi bliver derfor aktivt at gøre noget for at fremme biodiversiteten, hvis ikke det skal blive værre. Selvom vi er forstadskommune med få grønne arealer, er der stadigvæk masser af muligheder:
- Projekt vilde haver: Vi foreslår, at alle haveejere, almennyttige boligselskaber og skal kunne melde sig til – og få kommunal vejledning i –at omlægge haver og plæner til vild og pesticidfri natur. Der skal laves en pulje, så der også kan gives støtte til at omlægge arealer, der i dag er belagt med græs, grus, sten eller asfalt til at blive forandret til bivenlige arealer. Målet er til at starte med at få 200 borgere/virksomheder med i initiativet.
- Den kommunale plæneklipper på pension: Vi foreslår, at den kommunale arealpleje får et gennemsyn, og at græsslåningen sløjfes på alle de steder, hvor den ikke er nødvendig. Derudover skal der tænkes i hvordan man klipper og passer de grønne arealer, da måden der klippes på, kan være afgørende for, hvilke planter man fremmer.
- Grønne tage: Vi vil sikre kommunal støtte til anlægning af grønne tage. Også de kommunale tage skal gennemgås for, om det vil være muligt og meningsfuldt at gøre dem grønne.
- Langsigtet plan for biodiversiteten og de grønne områder. Vi skal turde binde os og sætte mål for hvordan vi forbedrer biodiversiteten i kommunen. Dette kan blandt andet gøres ved at indgå i et samarbejde med Vild med Vilje. Men det kan også gøres ved at der på tværs af partierne laves en bindende aftale.
Grøn mobilitet i nyt gear
Mobilitet har kæmpe betydning for os. Om vi har gode muligheder for at komme til og fra arbejde, skole og fritidsaktiviteter afgør, om vores liv hænger sammen i hverdagen. Desværre spilder vi hvert år 20 mio. timer hvert år på forsinket trafik. Og tallet er stigende. Oven i kommer, at transporten er en stor synder, når det kommer til CO2-udledning og luft- og støjforurening. Der er brug for at tænke nyt. Og der er brug for, at vi skifer til et nyt gear, når det gælder at få en bedre og grønnere mobilitet. I stedet for at spilde meningsløs tid i kø på motorvejen, skal vi arbejde for, at vi kan transportere os lettere og grønnere – og måske endda at transporten kan blive meningsfuld. Fordi den gør os sundere, gladere, bringer os tættere sammen og bidrager til at, at vi redder klimaet.
En cykelpolitik, der får flere til at cykle mere
Danmark er et cykelland. Vi vil gerne cykle til skole, på arbejde, til fodbold, til indkøb. Men det kræver, at der er de sammenhænge, der gør det muligt. Sammenhæng mellem cykelruter og den kollektive trafik. Sammenhæng mellem vores transportmuligheder og de grønne målsætninger. Vi vil have en kommunal cykelpolitik, der skaber de sammenhænge.
Konkrete forslag:
- Mål og midler: Der skal opsættes kommunale måltal for, hvor mange børn der cykler til skole, og hver eneste skole skal have en plan for, hvordan man får udbygget sikre skoleveje. Målene skal laves, så kommunalbestyrelsen bliver holdt op på indsatsen, og der skal prioriteres de nødvendige midler til at nå målene.
- Cykelplan: Der skal laves en cykelplan med inddragelse af borgerne. Planen skal kortlægge og tage hånd om de barrierer, der er i dag – fra farlige vejkryds, til dårlige eller manglende cykelstier og utilstrækkelig cykelparkering. Planen skal sikre gode sammenhænge mellem cykeltransport og kollektiv trafik. Alle børn skal kunne cykle sikkert til skole, og flere borgere skal vælge cyklen til arbejde.
- Sikre skoleveje for børn i de mindste klasser. Den skal være sikker både til fods og på cykel, og vi skal undgå unødvendig biltransport af skolebørn.
- Supercykelstierne skal udbygges til den hurtige gennemgående trafik.
- Farlig parkering langs supercykelstier begrænses, f.eks. på Gl. Køge Landevej (Ishøjruten)
Slut med fossile biler i kommunen - både kommunale og private
I en fremtid med flere og flere elbiler på markedet og en buldrende klimakrise er det helt skævt, at der er så få elbiler i Hvidovre. Derfor skal de fossile biler udfases af kommunens flåde. SOSU-medarbejdere kan sagtens køre i en elbil – eller på en elcykel – når hun eller han besøger de ældre. På den måde reducerer vi CO2 og sender samtidig et tydeligt signal til markedet, borgere og egne medarbejdere ved at satse på elbilerne.
Derudover skal Hvidovre Kommune arbejde for og hjælpe til med at det bliver lettere som borger i Hvidovre at få opladet en elbil. Som det er nu, er der kun fire offentligt tilgængelige elladestandere i Hvidovre. Hvis du bor i lejlighed eller anden bebyggelse uden egen p-plads er det ikke muligt at få ladet en elbil op. Derfor skal Hvidovre Kommunalbestyrelse arbejde på en løsning, som giver bedre muligheder for at oplade elbiler i Hvidovre.
Konkrete forslag:
- Hvidovre Kommune skal have en elbilstrategi, der beskriver, hvordan vi får flere til at køre elbil.
- Opsætning af flere elladestandere på offentlige p-pladser
- Kommunens bilpark er udelukkende el-biler -også skraldebilerne
- Der indgår som kriterium ved køb af varer, at transporten foregår med elbil.
- At kommunalbestyrelsen beslutter, at kommunen fremover ikke indkøber fossile biler
- At kommunalbestyrelsen udarbejder en plan for, hvordan der sikres flere elladestandere i Hvidovre Kommune
Mindre CO2 fra kommunekassen
Som arbejdsgiver, indkøber og serviceleverandør kan kommunen gøre en stor forskel i den grønne omstilling. Det gælder for eksempel, når rullevogne triller ind med mad til de mindste borgere i vuggestuen og fade går rundt mellem de ældre på plejehjemmet. Det store kommunale køkken er en fantastisk mulighed for at vise vejen for det sunde og velsmagende grønne måltid, der bidrager til målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent.
Konkrete forslag:
- Hvidovre Kommune indfører krav om, at bæredygtighed skal vægte mindst 50 % i alle offentlige udbud og indkøb
- Alle nyopførte kommunale bygninger i Hvidovre Kommune opføres efter den frivillige bæredygtighedsklasse, så der er balance mellem den miljø- og klimamæssige kvalitet, den sociale kvalitet, som vedrører menneskers sundhed og trivsel og den økonomiske kvalitet, som indebærer, at der er balance mellem de samlede udgifter og byggeriets kvalitet.
- Der opsættes solpaneler på offentlige bygninger
- Der skal stilles krav til at C02 aftrykket skal reduceres markant i de offentlige køkkener. Der er mange muligheder for at sænkeCO2 aftrykket uden af gå på kompromis med kvalitet eller ernæringsmæssig værdi. Der skal være mulighed for at de offentlige køkkener i Hvidovre kan arbejde med dette på måder, som giver mening de enkelte steder og i samarbejde med kommunen.
Efterhånden som der er behov for flere boliger i nærheden af København og i takt med at bl.a. Vanløse og Valby efterhånden er fuldt udbygget, er der behov for at se grundigt på, hvilken udvikling, vi ønsker for Hvidovre. Skal Hvidovre udvikle sig, så folk flytter til kommunen, eller skal vi forblive som vi er nu, med den mulighed, at folk hellere vil flytte til Rødovre og andre vestegnskommuner, der har fuld gang i nye og spændende byggerier og byudvikling?
I Radikale Venstre synes vi det er en diskussion værd.
Konkrete forslag:
- Der igangsættes en proces med stor grad af borgerinddragelse samt inddragelse af erhvervslivet, hvor der sættes fokus på udviklingen af Hvidovre.
- Der udarbejdes en arkitekturpolitik, som giver mulighed for sammen med borgerne at tage stilling til, hvilke kvaliteter i vores fysiske miljøer, der er vigtige for udviklingen af et attraktivt og bæredygtigt lokalsamfund.
- Etage- og højhusbyggeri er nødvendigt for også at få plads til flere boliger i Hvidovre uden at vi skal inddrage et alt fors stort - og ofte grønt areal til nybyggeri. Men der skal være højere grad af naboinddragelse og dialog, når der skal bygges.
- Vi vil skabe en større sammenhængskraft på tværs af Hvidovre – blandt. Andet ved at aktivere Hvidovre vej bedre.
- Vi vil indrette Hvidovrevej som en grøn rygrad med små og store "lommer/pladser" undervejs der indbyder til ophold og aktivitet. Lommer som passer til området vejen kommer forbi og som alle skal være med til at give Hvidovrevej. karakter. Områder og steder som, Træningspladsen, Kulturpladsen, Torvet/markedspladsen, Butiksstrøget og Stationspladsen
- Der skal tænkes i nye boformer og nye fællesskaber. Fællesskabstanken giver plads til, at flere kan bo sammen på færre m2. Det kan være bofællesskaber, generationsboliger og andre fællesskaber.
- Hvidovre Kommune skal turde tænke ud af boksen - f.eks. udnytte nogle af de mange nye m2 på de syv øer ved Avedøre Holme til nye attraktive boliger og ikke kun erhverv.
- Hvidovre Kommune skal blive bedre til dobbeltudnyttelse og bedre udnyttelse af allerede eksisterende byggede m2. F.eks. er der mange skoler der står tomme om eftermiddagen, hvor aftenskoler og foreninger kan bruge dem. Vi skal tænke i smarte m2 sådan at vi bygger mindre og bedre kan udnytte den plads og de bygninger vi har.
Hvidovre havn:
Vandet og strandene får mange til at vælge Hvidovre. Badestranden ved Hvidovre havn og vinterbaderhuset har været rigtig gode initiativer, og klubberne på havnen er også taget med på råd om yderligere tiltag, men der savnes en samlet plan for udvikling af kommunes maritime potentiale.
Der er allerede gang i en masse planer for hvad der skal ske med havnen - men bliver det mon til noget?
Radikale Venstre vil arbejde for, at havnens potentiale bliver sat i spil, så der både er plads til havnens eksisterende foreninger, klubber og spisesteder og at der arbejdes med udvikling, så der bliver plads til nye aktiviteter på havnen. Udviklingen af havnen skal gøre det endnu mere attraktivt at tage en tur på Hvidovre Havn og den nærliggende Hvidovre strand.
En plan for det maritime Hvidovre bør tage udgangspunkt i, hvad der tjener borgerne bedst og ikke kun fokusere på enkelte klubbers interesser, og den bør omfatte hele kommunens kystlinje langs Kalveboderne og Køge Bugt.
Radikale Venstre foreslår følgende konkrete tiltag:
- Der skal hurtigst muligt laves en fremtidssikret plan for Hvidovre Havn, sådan at alle de nuværende funktioner ved hvad de har at forholde sig til. Planen skal derudover kunne udføres i etaper, sådan at budgettet til omlægningen kan komme over flere år.
- Første skridt mod en ny plan er at fokusere på et par enkle ankerpunkter der kan sætte gang i Havnen - fx kan Roklubben være et meget centralt ankerpunkt - hvad skal der ske med det område? Fremtidsplanen skal udpege flere ankerpunkter.
- Der udarbejdes planer for faste arealer med længerevarende anvendelse.
- Der udarbejdes planer for fleksible arealer, der kan skifte anvendelse over tid - fx kaffevogn, isvogn kajakudlejning.
- Se på mulighederne for en ny havn på de nye øer ved Avedøre Holme.
- Se på mulighederne for en marina mod Køge Bugt i forbindelse med udbygning af Holmene
Vi tror på, at politik skal sætte mennesker fri til at leve, som de gerne vil. Det starter med glade børneliv. For hvis børn og unge ikke trives, kan de ikke udvikle og ruste sig til at blive frie voksne. Derfor er det bekymrende, at flere og flere børn og unge kæmper med tilværelsen som barn og ung.
Vi har oplevet en markant stigning i antallet af børn og unge, der har kontakt med det psykiatriske system, og næsten hver fjerde unge kvinde mellem 16-24 år har dårligt mentalt helbred.
Indsatsen bør starte tidligt med at få flere pædagoger ind i vores dagtilbud og fortsætter med en skole, hvor der skal være plads til forskellighed, og hvor børn lærer at tænke selv, forstå verden og sige deres mening højt. Det kræver, at vi erstatter kontrol med tillid, og at vi sætter fri fra pres, test og karakterbekymringer. Og så skal vi have flere og bedre rum til børn og unges frie tid. For når vi lever sammen som frie, lever vi godt.
Tre spor står centralt i vores kamp for et friere børne- og ungdomsliv:
- Flere uddannede pædagoger. Når vores børn er i institutioner med uddannet personale oplever de nærvær og aldersvarende aktiviteter. Det udvikler dem og ruster dem til livet.
- Den bedste skole til alle børn. Når vi sætter skolen fri til at skabe den skoledag, der giver mening for de børn, der går på lige netop denne skole, så lykkes vi med at skabe en folkeskole, der er for alle.
- Børn og unges frie tid. Når vi styrker fritidspædagogikken giver vi børn og unge præstationsfrigørende rum, hvor de kan bestemme, fejle, øve og udvikle sig – det skaber innovative og kreative hoveder til fremtiden.
Gennemtænkte normeringer med flere uddannede pædagoger
Alle børn har ret til en god start på livet – uanset hvor de kommer fra, eller hvad de kommer med. Vi vil gøre vores kommune til det bedste sted at være barn i.
Der skal mere uddannet personale til end i dag, fordi vi ved, at der er en direkte sammenhæng mellem uddannelse og kvalitet i daginstitutionen.
Uddannelse giver kompetencerne til at skabe et stimulerende og støttende miljø for børnene, til at lytte, være nærværende og lave alderssvarende aktiviteter for børnene. Det koster penge at sikre pædagoger til det gode børneliv. Men det er dyrere at lade være. For hver gang vi sikrer et barn en bedre opvækst, giver vi muligheder i fremtiden, der kommer os alle til gavn. Hvis vi skal nå i mål med bedre og gennemtænkte normeringer, har vi brug for ikke blot at uddanne, men også at fastholde mere af det gode personale, vi har. Det handler bl.a. om at skabe et arbejdsmiljø, hvor flere vil være længere. Bedre vilkår for vores pædagoger.
Konkrete forslag:
- at vi allerede nu sætter delmål og lægger en plan for at hæve pædagogandelen, så vi i 2030 kan nå op på mindst 85 pct.
- at det gøres muligt for medhjælpere i vuggestuer og børnehaver at uddanne sig til pædagog eller pædagogisk assistent ved siden af arbejdet. De pædagoger, vi mangler, findes ikke, de skal uddannes.
- at der laves et eftersyn af vilkårene og arbejdsmiljøet for medarbejderne i vores dagtilbud. Det skal være attraktivt, at være på fuld tid eller at blive længere som seniormedarbejder
- at der foretages en gennemgang af de mange forskellige kommunale tiltag, som vores dagtilbud er bundet ind i for at luge ud i dem.
Hvidovre Kommune indfører en højere normering i de fritidstilbud med flest børn og unge i udsatte positioner, så der er hænder nok til at løfte opgaven.
En god skole for alle børn
Folkeskolen er grundstenen i vores udvikling og dannelse. For mange børn oplever en skoledag, hvor negativt pres og stillesiddende undervisning fylder frem for nysgerrighed, bevægelse og virkelighedsnær undervisning. Lærerne har ikke tiden og ressourcerne til at skabe den undervisning, de gerne vil. Vi mener, at skolen skal have udstrakt frihed til lokale forskelle, fordi det er det lokale engagement, der gør en god skole. Vi vil sætte skolen fri de steder, hvor den i dag er unødigt begrænset, og give plads til den faglige frihed, der betyder, at arbejdsglæden og kreativiteten kan vokse, så vi får undervisning af højeste kvalitet.
Corona satte nye rammer for, hvordan vi tænker og laver skole. Klasseværelset rykkede udenfor, og skolen åbnede sig mod verden. De mindre hold knyttede lærere og elever tættere sammen, og skabte ro og plads til fordybelse og kreativitet. Det gav flere elever en opblomstring og trivslen steg. De erfaringer må vi ikke lade gå til spilde. Vi har en enestående mulighed for at tænke nyt og ambitiøst på vores fælles skoles vegne.
Konkrete forslag:
- Færre krav og mere åben skole: skolerne skal have frihed til at være forskellige og indrette skoledagen på de måder, der giver mening for dem. Kommunalpolitikerne skal udstede rammer og retning for skolen, men samtidig skal der være frihed til, at den enkelte skole kan arbejde inden for rammerne på en måde, der giver mening for dem. Vi vil sætte skolerne fri fra test, mål og kontrol de steder, hvor vi har lokal mulighed for at gøre det.
- Skolerne skal høres: Vi vil indføre et princip om at skolerne altid skal høres inden nye reguleringer/tiltag, således at alle beslutninger, der kan træffes på skolerne, træffes i samarbejde med skolerne.
- Flere lærere: for stor en andel af undervisningen varetages af vikarer eller undervisere, der ikke er uddannet til at undervise i faget. Vi vil arbejde for, at midlerne fra finansloven 2019 går ubeskåret til faste lærerstillinger. I Hvidovre Kommune betyder det, at vi årligt får 2,9 mio.kr. til flere lærere.
- Bedre arbejdsmiljø: Vi vil afdække de væsentligste udfordringer for lærernes arbejdsmiljø og glæde og lægge en lokalstrategi for, hvordan vi løser dem. En mulighed er styrkede efteruddannelsesmuligheder og særlige støtteindsatser til nyuddannede lærere ved overgangen til lærerjobbet
- Mere tværfaglig undervisning: vi vil give skolerne bedre rammer for at udøve de gode ideer, øge kreativiteten og iværksætteriet og give mulighed for mere undervisning på tværs af fag og emneuger som kan indeholde flere fag.
- Blive ved med at arbejde for at blive bedre til at få motion ind i skoledagen
Skolernes fysiske rammer skal være gode
Alt for mange skoler har problemer med luft, lyd, lys, toiletforhold mm. Det er bekymrende, fordi vi ved, at der er en direkte sammenhæng mellem indeklima og børns indlæring. Det er svært at lære med hovedpine, i høj støj eller når man holder sig, fordi man ikke vil bruge skolens slidte toiletter. Det vil vi lave om på, så alle elever får gode rammer til at lære og være i skolen.
Konkrete forslag:
- Luft til læring: en screeningsindsats på alle skoler i vores Kommune, så vi kan danne os et overblik over de fysiske læringsmiljøer. Derudover vil vi arbejde for, at der afsættes en pulje til forbedringer af skolernes indeklima. Forbedringerne kan i første omgang prioriteres derhen, hvor screeningerne afslører, at behovet er størst.
Mindske fravær
For os er det dybt bekymrende at mere end 75.000 børn på landsplan havde over 10 pct. fravær sidste år. Det er børn, der er gået glip af mere end 20 dage i skolen. I Hvidovre Kommune er problemets størrelse også alvorligt 644 ud af 6.884 elever - altså ca. 9 % af eleverne. Det går ikke. For meget fravær går ud over karakterer, uddannelsesmuligheder, sociale relationer, psykisk trivsel mm. Der er brug for, at vi sætter tidligt og konsekvent ind overfor skolefravær, men vi tror ikke på, at man kan straffe sig til skoleglæde. Konkrete forslag:
- Mål om fravær: Der opstilles et mål om at fraværet i vores kommune skal nedbringes til 5 % .
- Undersøge af fraværsmønstre: samarbejde med skolelederne i kommunen, vil vi afdække mønstrene i alle former for fravær – ikke kun det ulovlige – med henblik på at finde ud af, hvor og hvordan vi skal prioritere indsatser.
- Stille krav om fraværsplaner: alle skoler skal have udarbejdet principper eller politiker for, hvordan de arbejder med at nedbringe elevfravær. Hvordan de konkrete planer og indsatser indrettes skal være op til den enkelte skole.
Afsætte midler til en prioriteret fraværsindsats: der prioriteres ressourcer til at understøtte de enkelte skolers fraværsindsatser.
En stærk bro mellem skole og fritid
Med længere skoledage og stigende fokus på præstation, er der mere end nogensinde brug for en stærk bro mellem skole og fritid. Børn og unge har brug for frie rum hvor der er plads til at vores børn og unge kan udvikle sig på deres præmisser. Det kræver frie steder, hvor der er plads til skæve tanker, eksperimenter og fejl, og hvor fællesskab og identitetsdannelse blomstrer. Det er dét SFO’en og Klubben kan bidrage til. Vi har i Hvidovre fantastiske fritidspædagoger, der brænder for deres arbejde og knokler hver dag. Men de har brug for flere ressourcer, bedre rammer og faciliteter til at skabe en sammenhængende og sjov hverdag for vores børn og unge. Vores fritidsinstitutioner og –pædagoger spiller en væsentlig rolle i, at forebygge sociale problemer og skabe sammenhæng i hverdagen. De modvirker ensomhed og tilbyder børn og unge fællesskaber på tværs af alder, skel og baggrund. De bygger bro til lokalmiljøet, hjælper unge på kanten og modvirker rekruttering til bander. Derfor vil vi styrke fritidspædagogikken, så endnu flere børn og unge får mulighed for og lyst til at bruge sin fritid her.
Derfor foreslår vi flere forskellige tiltag.
- Bedre faciliteter og rekreative områder både udendørs og indendørs
- Fritidspædagogiske værksteder
- Invitere til at tænke med om fritidspædagogikken så vi sammen kan udvikle visionerne for fremtidens fritidstilbud i vores kommune.
Mønsterbryderindsatser
Der er tendens til, at jo større del af befolkningen i en kommune, der er uden ungdomsuddannelse, desto flere unge fra ufaglærte hjem vil ligeledes være uden ungdomsuddannelse. En større andel af befolkningen i Hvidovre Kommune har grundskole som højeste gennemførte uddannelse sammenlignet med Region Hovedstaden. Dermed kan man forvente, at det lavere uddannelsesniveau i Hvidovre Kommune vil have en negativ indflydelse på sandsynligheden for, at unge får en ungdomsuddannelse.
For at sikre, at flere unge i Hvidovre kommer i uddannelse forslår vi i Radikale Venstre følgende:
- Hvidovre Kommune nedsætter et Mønsterbryderudvalg, med det formål at iværksætte konkrete tiltag, som kan øge den sociale mobilitet og dermed nedbryde den negative sociale arv for små børn i udsatte positioner, der er i risiko for ikke at få en uddannelse og blive selvforsørgende senere i livet.
Hvidovre Kommune grænser op til flere kommuner, og mange af Hvidovres borgere arbejder i andre kommuner og mange kommer udefra for at arbejder i Hvidovre. Det betyder trafik.
Derfor skal det skal være nemt og attraktivt at bruge offentlige transportmidler i Hvidovre. Både indenfor kommunegrænserne og på tværs af kommunegrænser. Omlægningen af bus 1A medførte en markant forringelse af mulighederne for nemt at komme indtil København, og for at komme på tværs af Hvidovre.
Med omlægningen af 1A nedlagde man samtidige også den eneste offentlige forbindelse mellem hovedbanen og Hvidovre hospital.
Hvidovre hospital er en stor arbejdsplads, der snart bliver meget større, med flere patienter, besøgende og medarbejdere. Det skal være nemt at komme til Hvidovre hospital med det offentlige. Linje 11 er et plaster på såret. Men langtfra nok.
Der ligger fire S-togsstationer i Hvidovre - fire hvis vi tæller Rødovre Station med. Der burde således være gode muligheder for at tage toget, når man fx skal på arbejde. S-togstrafikken er dog blevet væsentligt forringet ved at linje E ikke længere standser på Frihedens station. Det betyder at antallet at S-toge, der stander på stationen er blevet halveret. Det er den helt forkerte vej at gå, når man gerne vil have flere til at benytte kollektiv trafik. Det er ikke lykkedes den siddende kommunalbestyrelse at gøre noget ved det.
Hvidovre Kommune er ikke stærke nok i de fora, hvor den kollektive trafik besluttes - det skal der gøres noget ved.
Radikale Venstre vil arbejde for forbedringer af den offentlige trafik i Hvidovre:
- Der skal arbejdes på, at Hvidovre bliver koblet på de nye metro- og/eller letbanenet enten direkte eller ved at etablere gode forbindelser
- Flere S-tog skal standse på Friheden station igen
- Busruter på tværs af Hvidovre skal udbygges
- Busruter ind og ud af Hvidovre skal give mening -1A skal tilbage til gammel rute
Hvidovre er en kommune med mange store veje og to motorveje. Det betyder at der er gode muligheder for at komme rundt, men desværre også, at mange borgere plages af støj. Adskillige undersøgelser viser, at påvirkninger af støj gør os syge og kan i værste fald reducere levetiden. Derfor er det i en Kommune som Hvidovre vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at reducere støjen fra de mange veje. Vi mener der er flere ting, kommunalbestyrelsen i Hvidovre kan gøre for at arbejde for at reducere støjen:
- Kommunalbestyrelsen bør lægge sig mere i selen for at få Christiansborg til at fremme opsætning af støjskærme ved motorveje i Hvidovre.
- Om nødvendigt må kommunen deltage i finansiering af støjskærme på mest udsatte steder. Kommunen kan eventuelt selv arrangere støjmålinger, idet Hvidovre jo også er forbigået på dette område i Infrastrukturplanen (det er vedtaget, at støj-stærekasse skal sættes op i Vallensbæk).
- Kommunalbestyrelsen bør arbejde med relevante myndigheder (Vejdirektorat, Politi) for at sænke hastighed på motorvejene indtil støjafskærmning er på plads.
- Radikale Venstre vil sørge for, at punktet tages op med jævne mellemrum i Kommunalbestyrelsen, så der løbende følges med i udviklingen.
Vores hverdag påvirkes i høj grad af beslutninger i den kommunale forvaltning. Borgere mærker det især, når forvaltningen træffer beslutninger i sager om den enkelte borger eller familie, som fx hjælp til børn med særlige behov i skolen, hjemmepleje til ældre med behov for hjælp i eget hjem, aktivitetskrav til arbejdssøgende eller afgørelser om byggetilladelser.
I Radikale Venstre vil vi have mere menneske og større mening ind i kommunens møde og samspil med borgerne. Borgere, der har en sag i kommunen, må ikke sidde tilbage med skrivelser og afgørelser, de ikke forstår. Man skal kunne få et menneske i tale, når man har et problem, ikke kun blive mødt af en elektronisk formular.
Åbenhed og dialog skal kendetegne samarbejdet med borgere og virksomheder. Mere demokrati og styrket borgerinddragelse ved at give mere indflydelse tidligere – også når der skal prioriteres, spares og lukkes. For borgerne ved godt, hvor skoen trykker, og institutionerne ved godt, hvor vi kan gøre tingene mere effektivt. Det handler ikke om at pege fingre eller om at skabe en nulfejlskultur. Det handler om at lytte til borgerne, og om gøre forvaltningen bedre i morgen end den er i dag.
Vi vil gøre Hvidovre Kommune stærkere ved at arbejde for:
- Mennesker før system. Vi vil styrke borgerne i mødet med systemet, så færre står magtesløse og forvirrede tilbage, når de har ”en sag” i kommunen.
- Kommunalbestyrelsen årligt skal tage stilling til, om der skal gennemføreres en faglig revision af forvaltningen på udvalgte myndighedsområder - f.eks. social- og handicapområdet. Det sker på baggrund af borgerrådgiverens årlige rapport.
- Faglig revision er en fast gennemgang af udvalgte sager og sagstyper, som foretages af en uafhængig faglig enhed i kommunen. Revisionsenheden bemandes af sagkyndige med bred viden indenfor f.eks. jura, organisation eller det relevante fagområder (børn, handicapområdet etc.)
- Den faglige revision skal munde ud i anbefalinger og vurderinger af kommunens praksis på et givent område
- Kommunalbestyrelsen forpligter sig på at behandle revisionen samt at handle på kritiske punkter.
- Der kan med fordel sættes selvstændige mål for revisionen. På handicapområdet kan målet f.eks. være at reducere antallet af anke- og klagesager.
- En faglig revision skal kunne iværksættes med kort varsel, hvis kommunalbestyrelsen eller borgerrådgiveren vurderer at der et akut behov, herunder på initiativ fra et medlem af kommunalbestyrelsen.
I Radikale Venstre kæmper vi for en velfærd, hvor vi bliver set og behandlet som de forskellige mennesker, vi er. Hvor dygtige medarbejdere har tid til at yde den faglige indsats og omsorg, som de har valgt faget for. Det betyder at du som ældre borger i Hvidovre Kommune kan får tilbud, der passer til dig, og ikke er standard tilbud, hvor laveste fællesnæver ligger niveauet.
Derfor er det også vigtigt for os i Radikale venstre, at der er en stor grad af valgfrihed i ældreplejen, som kan være medvirkende til, at man får præcis den hjælp, der er behov for.
For mange ældre er det vigtigt, at der er kontinuitet i forhold til de mennesker, der kommer i deres hjem og at der også ad den vej skabes en sammenhæng i den eller de ydelser, den enkelte modtager. Dette problem kan kommunen ikke løse alene, men der skal skabes attraktive arbejdsforhold i ældresektoren i Hvidovre Kommune for at fastholde de dygtige medarbejdere vi allerede har og for at tiltrække endnu flere.
Sundhedsindsatser skal naturligvis rettes mod de som har behov. Lokalcentre og de praktiserende læger ses som nøglepersoner i den indsats. Nogle ældre har dog problemer som er af mere social karakter for eksempel ensomhed. Det skal forsøges at få etableret tilbud til denne gruppe, gerne vha. frivilligt arbejde.
Kulturen og tankegangen på ældreområdet skal udvikles med respekt for de ældre og deres ret til selvbestemmelse. Det vil vi gøre ved at skabe rum til forskellighed og kreative løsninger på ældreområdet.
Radikale Venstre vil arbejde for at der i Hvidovre Kommune fokuseres på, at gøre den enkelte borger mere selvhjulpen, uafhængig og aktivt deltagende i eget liv så længe som muligt. Det vil gøre det muligt at forbedre den enkelte borgers livskvalitet, samtidig med at tidspunktet for, hvornår den ældre borger får behov for offentlig hjælp udskydes.
Behovet for hjælp kan udskydes og tidspunktet for, hvornår det ikke længere er muligt at bo i eget hjem kan også udskydes, hvis vi også tænker på nye veje i vores boligmasse. Her kan ældrekollektiver og lignende ældreegnede boliger være med til at skabe fællesskab og tryghed for de ældre. Der skal derfor også tænkes i nye former for ældreboliger.
Konkret foreslår vi:
- Der udarbejdes en plan for, hvordan det i videst muligt omfang kan sikres, at det er den samme person, der kommer i hjemmet hos en ældre, der får hjemmehjælp.
- Der ses på, hvilke muligheder, der kan være for at fremme mangfoldige ældreboliger, der understøtter at man kan blive længst muligt i egen bolig og være del af et fællesskab, der skaber tryghed.
Radikale Venstre ønsker at styrke den forebyggende sundhedsindsats for alle borgere i Hvidovre Kommune. Det betyder, at kommunen skal være en aktiv medspiller, når det gælder om at oplyse om sundhed og når det gælder om at hjælpe folk til en sundere livsstil. Kommunen skal gennem sin fritidspolitik være med til at stille sportstilbud til rådighed. Det skal være et led i den forebyggende indsats, at gøre det nemt at leve sundt. Kommunen skal tilbyde rådgivning til livsstilsomlægning og misbrugsproblemer.
Hvidovre Kommune skal tilbyde borgerne et sammenhængende og effektivt genoptræningstilbud. Det betyder bl.a., at kommunens tilbud til borgere med behov for både genoptræning og vedligeholdelsestræning mv. skal tilrettelægges, så borgeren oplever sammenhæng og kontinuitet i de forskellige træningstilbud. Det gælder både indholdsmæssigt og tidsmæssigt. Det skal sikres, at der er ordentlig kommunikation mellem sygehus og kommunen, når en borger udskrives fra sygehuset. Kommunen skal være klar til at tage hånd om borgerens behov med det samme for at sikre den største sandsynlighed for, at borgeren bliver helt rask og kan klare sig selv igen.
Konkret foreslår vi:
- Øget fokus på formidling af tilbud om sundhed, kost og sund livsstil i både kommunalt, privat og frivilligt regi.
Radikale Venstre vil arbejde for, at Hvidovre Kommune har et mangfoldigt og alsidigt kultur- og fritidsliv. Det er derfor vigtigt, at der er et godt samarbejde mellem kommunen og det lokale kultur- og foreningsliv i kommunen.
Kulturen stimulerer nysgerrighed og kreativitet, som er vigtige drivkræfter i vores samfund. Radikale Venstre ser ikke dansk kultur som en skrøbelig størrelse, man skal værne om. Tværtimod er dansk kultur dynamisk, og noget vi lader os inspirere af. Den udvikler sig hele tiden og har altid gjort det. Fordi samfundet og verden omkring os udvikler sig, og det påvirker naturligvis kulturen – med nye udtryksformer og nye ideer.
Et aktivt fritidsliv rummer mange potentialer for børn og unge. Det giveradgang til at deltage i sociale fællesskaber og netværk og fremmer generelt trivsel og sundhed. Det kan dog være svært for socialt udsatte unge at deltage på lige for med andre børn og unge i organiserede fritidsaktiviteter.
Vi vil derfor i Radikale Venstre arbejde for, at understøtte kontakten mellem udsatte børn/unge, frivillige kræfter og foreningerne. Det skal medvirke til, at alle børn og unge får mulighed for at deltage aktivt i foreningslivet i Hvidovre Kommune.
Det er vigtigt, at der er nogle gode fysiske rammer for foreningslivet i kommunen. Vi vil i Radikale Venstre arbejde for, at der hele tiden er fokus på at skabe de bedste rammer for foreningslivet i Hvidovre. Det betyder også, at der skal være gode fysiske rammer både i form af idrætsanlæg og i form af lokaler til foreningsaktiviteter i øvrigt.
Konkret foreslår vi:
- Øge kendskabet til fritidspas-ordningen, så flere børn og unge kan blive en del af fællesskabet, bl.a. ved en særlig fokus på udsatte børn og unge som kommer ind i kommunens Center for Børn og Familier.
- At der gøres en indsats gennem åben skole for at øge kendskabet til alle de foreninger og idrætstilbud, der er i Hvidovre Kommune
Radikale Venstre ønsker et fleksibelt arbejdsmarked og en effektiv beskæftigelsesindsats. Vi vil skabe de bedste betingelser for, at job og medarbejder finder hinanden, og for at den enkelte kan bidrage med sine kompetencer og udvikle sig igennem hele arbejdslivet.
Radikale Venstre mener, at den enkelte så vidt muligt skal forsørge sig selv. Fællesskabet skal tage hånd om de mennesker, der ikke kan selv, eller som kortvarigt bliver ramt af ledighed. Den enkelte, der modtager en ydelse fra fællesskabet, har samtidig pligt til at gøre alt, hvad der overhovedet er muligt for igen at komme til at forsørge sig selv.
Målet for indsatsen i jobcenteret er altså helt klart: der skal være fokus på at hjælpe de ledige i beskæftigelse. Det gælder både de, der modtager dagpenge, kontanthjælp og andre forsørgelsesydelser. Jobcentrene skal have lov til at fokusere på deres kerneopgave, at skaffe folk i arbejde. Langt de fleste ledige ønsker at arbejde. Det skal være udgangspunktet for indsatsen. Målet er at skabe jobcentre, der både kan hjælpe indvandrerkvinden med svage danskkundskaber i gang med sit første arbejde, og motivere den ledige cand.mag. i dansk til at søge bredt. Jobcentrene skal kort og godt være så gode at de ledige selv søger råd og vejledning her.
Konkret vil vi arbejde for, at
- Hvidovre Kommune anvender sociale klausuler i forbindelse med indgåelse af aftaler om offentlige indkøb. Det vil medvirke til at skabe plads til mennesker, der har svært ved at passe ind på det almindelige arbejdsmarked.
- Der er en god dialog og et godt samarbejde mellem kommunens beskæftigelsesindsats og det lokale erhvervsliv.
- At der i beskæftigelsesindsatsen fokus på det rummelige arbejdsmarked, så der også er plads til de ledige, der måske er lidt anderledes, og som har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Integration af flygtninge, indvandrere og i det hele taget tilflyttere til Danmark er en vigtig del af at få vores lokalsamfund til at fungere og hænge sammen. Derfor er det vigtigt, at vi fortsat arbejder med at byde mennesker, der kommer til Danmark velkommen og invitere dem ind i vores fællesskaber. Det er uanset om de er flygtninge, indvandrere, efterkommere eller bosat i Danmark midlertidigt af en eller anden grund.
I Radikale Venstre ser vi muligheder og ikke begrænsninger. Vi tror på at alle mennesker ønsker at være en del af et fællesskab og en del af det lokalsamfund, de er en del af. Derfor skal vi i Hvidovre Kommune gøre hvad vi kan for at byde folk, der kommer til Danmark velkommen i vores lokalsamfund.
Noget af det, vi især er gode til i Danmark, er at samle os i foreninger. Derfor vil vi gerne prøve at gøre en indsats for integrationen igennem de mange foreninger, vi har i Hvidovre. Konkret foreslår vi følgende:
- I samarbejde med foreninger og idrætsforeninger i Hvidovre gøres en ekstra indsats for at tiltrække medlemmer, der har boet i Danmark i under to år.
- Der gøres en særlig indsats for at invitere børn af familier med anden etnisk baggrund end dansk ind i idrætslivet gennem fritidspas, der giver mulighed for at børn og unge kan deltage i en fritidsaktivitet, med tilskud fra kommunen.
- At der gøres en særlig indsats på de kommunale arbejdspladser for at hjælpe medarbejdere med anden etnisk baggrund ind i fællesskabet på arbejdet.
Her kan du møde de radikale kandidater i kommunalvalgkampen
Hvidovre Gymnasium og HF laver i samarbejde med Hvidovre Avis en præsentation af kandidaterne til kommunalvalget med speeddating og spørgetime.
Spidskandidat Susanne Wad Leth deltager i dette arrangement.
Sammenslutningen ag grundejerforeninger i Hvidovre inviterer til valgdebat d. 2. november kl. 19:30-21:30 i Lille Friheden.
Spidskandidat Susanne Wad Leth deltager i dette arrangement.
Kommunalpolitisk talkshow på Hvidovre Hovedbibliotek kl. 19:00.
Spidskandidat Susanne Wad Leth deltager i dette arrangement.
Risbjergskolen inviterer til debat for skolen 8. og 9. klasser.
Spidskandidat Susanne Wad Leth deltager i dette arrangement.
Der er inviteret til valgdebat i Avedørelejren.
Kandidat Jens Peter Andersen deltager i dette arrangement.
Samrådet for børne- og ungeorganisationer i Hvidovre inviterer til valgmøde i Teatersalen i Hvidovre Fritidscenter.
Spidskandidat Susanne Wad Leth deltager i denne debat.
Hvidovre Idrætsråd inviterer til debat om idrætslivet i Hvidovre. Debatten afholdes i Frihedens Idrætscenter.
Kandidat Flemming Thøgersen deltager i debatten.
AOF og socialdemokratiet arrangerer tværpolitisk debat i Lille Friheden.
Spidskandidat Susanne Wad Leth deltager.
Kulturhuset BuQetten og Integrationsrådet i Hvidovre Kommune inviterer alle kvinder uanset alder og nationalitet til at møde de kvindelige kandidater til kommunalvalget.
Spidskandidat Susanne Wad Leth deltager i arrangementet.