Uddannelsespolitisk debat på Rønde Højskole
Et debatmøde om uddannelsespolitik og fremtidens arbejdsmarked var en god anledning til at invitere MFer fra Radikale Venstre Katrine Robsøe en tur til Djursland
Som en indledning til debatten gav Rune Christiansen fra læreruddannelsen på VIA University College, Ole Svit fra Business Djursland og Region Midtjyllands Fonde for Entreprenørship og Katrine Robsø hver deres indflyvning til uddannelser og fremtidens jobs.
Højskolens elever stilles spørgsmål med udgangspunkt i deres linjefag, som bl.a. sigter mod journalistik, sundhedsvæsnet, undervisning, teknologi og business. Det overordnede budskab er, at der er masser af arbejde at få for den unge generation. Arbejdsmarkedet skriger på arbejdskraft.
Både i det offentlige velfærdssamfund og i det private erhvervsliv, og det blev klart, at netop manglen på arbejdskraft får betydning for jobindholdet for fremtidens læger, sygeplejersker, lærere og pædagoger. Opgaver vil skifte hænder, og der vil komme hænder til udefra.
I det private erhvervsliv handler det især om, at mængden af uddannelser, linjer indenfor det forskellige uddannelsesretninger og kurser langt overstiger, hvad virksomhederne kan få overblik over. Der er f.eks. omkring 2500 forskellige AMU-kurser, og det er kun omkring 500 af dem, der undervises i. Det kalder på en generel ”oprydning” i erhvervskurser og erhvervsuddannelserne med færre indgange og senere specialisering.
Der blev også talt om teknologi og kunstig intelligent. Hvordan laver man uddannelser, der tager de nye teknologier ind? Det politiske system indeholder en indbygget forsinkelse, som teknologien ikke venter på!
For de unge er der også det helt overordnede pres fra samfundet om, at de skal vælge en uddannelse, der fører til et job, skynde sig igennem uddannelsessystemet, så de – groft sagt – kan gøre nytte i en fart – og omvendt deres egen ønsker og drømme til de liv, som de gerne vil have.
Her var den klare besked fra de tre paneldeltagere, at de selvfølgelig skal vælge den vej, som de selv ønsker. De fleste bliver rigtig dygtige til det, som de interesserer sig for.
Stor tak til Rønde Højskole for at huse debatten.