Nordfyn har haft god gavn af en borgerrådgiver de sidste par år. Både borgere og familier har haft brug for hjælp og vejledning i mødet med kommunale instanser. Samtidig er det en mulighed for læring ind i kommunens arbejdsmetoder.
Vores borgerrådgiver har haft stor betydning for sagsbehandlingen især på børne- og ungeområdet. Uden denne instans var det politiske fokus og opmærksomhed næppe blevet vagt tilstrækkeligt, og der var ikke sket nogen som helst forandring.
Radikale Venstre har været imod forandring af ordningen hele tiden.
Jeg kan ganske enkelt ikke se noget godt argument for at lave en deleordning med Assens og Middelfart Kommune, hvor der er to borgerrådgivere til de tre kommuner.
Faglig sparring? Der vil "kun" være én anden at sparre med, så det vil være ret personafhængigt, hvilken betydning det får. Der er faglige netværk for borgerrådgivere, som vi i stedet aktivt kunne støtte bedre.
Økonomi? Det koster 600.000 kr. årligt at indgå i ordningen plus der allokeres 1/3 stilling ekstra i den kommune forvaltning, dvs. 300.000 ekstra pr år. Umiddelbart vil jeg tro, at prisen er 900.000 kr højere end den nuværende ordning med vores egen borgerrådgiver.
Bedre ordning? Det håber jeg, men jeg er langt fra overbevist. Stort kendskab til kommunale funktioner må være essentielt. Det må alt andet lige være mere udvasket, når tilknytningen er til tre forskellige kommuner. Der kan selvfølgelig være sager, hvor det kan være gavnligt, at en anden rådgiver kan hjælpe eller overtage en sag.
At borgerrådgiverfunktionen ikke burde være nødvendig? I den bedste af alle verdener var det selvfølgelig ikke nødvendigt. På samme måde som politi og fængsler ikke var nødvendige, hvis alle overholdt loven.
Jeg frygter desværre, at flertalsafgørelsen (i kommunalbestyrelsen red.) er helt forkert, og at vi har skudt os selv i begge fødder med beslutningen om ikke at fasthole en dedikeret borgerrådgiver på Nordfyn.
Mvh
Bo Jakobsen
Radikale Venstre