Radikale Venstre ønsker at sikre alle mennesker muligheden for et sundt liv - mentalt og fysisk. Hver borger har et stort ansvar for egen sundhed. Men det er et fælles ansvar at sikre rammer, der bedst muligt fremmer forebyggelse og behandling af sygdom og dårlig trivsel. Og tilgængeligheden til disse rammer skal gøres tilgængelige for alle borgere.
Vores ambition er et sundhedsvæsen af høj kvalitet for alle. Med udsigt til et voksende pres på den offentlige økonomi ved vi, at der i stigende grad skal ske prioriteringer og indgå en tilrettelagt grad af forebyggelse. Borgerinddragelse skal være et indsatsområde, herunder også særligt sårbare borgere. Sundhedsvæsenet skal forsat styres ud fra værdibaserede mål og der skal tilvejebringes nye styringer, der kan tage afsæt i opgaverne på tværs af region og de 17 kommuner. Målet skal være sundere borgere, der oplever en helhedstankegang i deres behandling. Samtidig skal sundhedsvæsenet leve op til patientrettighederne, som blandt andet kan aflæses i de nationalt opstillede 8 målepunkter. Vi vil have tilliden og fagligheden tilbage til sundhedspersonalet.
Det er vigtigt for Radikale Venstre at sætte tidligt ind til gavn for dem, der har færrest ressourcer og højest risiko for sygdom og dårlig trivsel. Det er i pagt med vores velfærdsideal, og det er økonomisk fornuft.
Vi skal yde en langt stærkere indsats for at forebygge fysisk og psykisk sygdom samt dårlig trivsel. Det kræver en konsekvent tidlig indsats i familier, der har høj risiko for sygdom og dårlig trivsel. Vi skal blive bedre til at identificere børn, unge og familier med høj risiko. Det skal ske i samarbejde mellem hjemmet, dagplejen, børnehaven, skolen og personalet i praksissektoren og på sygehusene.
Vi vil skabe en stærkere sammenhæng i behandlingsindsatsen – specielt for de mange kroniske patienter og ikke mindst for de multisyge. Patienterne skal mærke en indsats, der hænger sammen på kryds og tværs fra både private og offentlige aktører – uafhængigt af, om det er kommune eller region, og uafhængigt af, om det handler om psykiske eller fysiske sygdomme.
Vi skal sikre lige adgang til et sundt liv og lige adgang til sygdomsforebyggelse og -behandling, uanset bopæl, sociale eller økonomiske forhold. Det forudsætter et sundhedsvæsen, der i langt højere grad fokuserer på de mindre stærkes præmisser.
Vores sundhedsvæsen skal drives af engagerede og ansvarsbevidste medarbejdere, hvor individuel diagnostik, behandling og omsorg ikke forsinkes af unødigt dokumentationsarbejde og uhensigtsmæssige patientforløb. Det giver arbejdsglæde. Kerneydelsen skal helt overvejende fokusere på patienten. Gerne via en fast kontaktperson (tovholder), dvs. patientansvarlig læge eller sygeplejerske.
Vi vil en ny styringsform af vores sundhedsvæsen. Vi skal indrette vores sygehuse, så alle har størst mulig tilskyndelse til at skabe kvalitet for patienten og øge samspillet med kommunerne om de sundhedsopgaver, der bedst løses decentralt.
I den næste 4-årige periode skal den sundhedsmæssige indsats have langt dybere fat i en forebyggende tankegang med det formål at øge ligheden i sundhed, give borgerne større livskvalitet og kunne imødegå et stadig større behandlingsbehov og deraf en økonomi, der ikke rækker til sygdomsbehandling. I forlængelse af forebyggelse skal rehabilitering ske tæt på borgerens nærmiljø, når en eventuel akutfase er overstået, med det formål at flest muligt gennemfører en rehabilitering, hvor det er relevant. Radikale Venstre har arbejdet ihærdigt og vil fortsætte med at lægge stor vægt på en langt højere grad af arbejde på tværs af kommuner og regionen. Kun ved at udvikle på dette tværsektorielle samarbejde kan borgernes opleve en helhedsbetonet behandling, hvor de selv kan være aktiv så vidt kræfterne rækker.
Konkret vil Radikale Venstre:
- Arbejde for, at middellevetiden udjævnes i regionen, hvilket nødvendiggør særlige indsatser i kommuner/ områder, hvor middellevetiden er lav.
- Arbejde for at højne middellevetiden for borgere med psykisk sygdom. Derfor skal mulighederne for at identificere og behandle deres fysiske sygdomme forbedres markant. Socialsygeplejersker er igangsat, og socialfysioterapeuter skal afprøves, men der skal være en større grad af sundhedsfaglige kompetencer blandt personale. Ligeledes muligheder for at kunne lave opsøgende sundhedsarbejde.
- Arbejde for, at regionen i alle relevante sammenhænge er med til at fremme borgernes opmærksomhed på sundhedsfremme. Regionen bør fortløbende understøtte både de klassiske tiltag – såsom borgerinformation om sundhed og betydning af livsstil – samt de lokalt arrangerede sundhedsdage.
- Arbejde for, at alle forebyggelsestiltag når ud til borgerne uanset deres sociale position – især til borgere, der er uvant med at opsøge sundhedsaktiviteter og tidlig sygdomsbehandling.
- Arbejde for, at forebyggelsestiltag er opnåelige for alle borgere. Og at borgerne støttes i at deltage i forebyggelsesprogrammer. Følgende er indsatser, som skal fastholdes:
- ”Broen til bedre sundhed”
”Aktiv patientstøtte”
”Sammen om min vej”
Arbejde for at forebyggelsestiltag og organisering tænkes ind i alle tænkelige behandlinger - Arbejde for, at tilgangen i en stor del af behandling har afsæt i en forebyggende tankegang
- Regionen har god tilslutning til screening for brystkræft, men i mindre grad til screening for tarmkræft og livmoderkræft. Det skal analyseres, hvordan vi får tilfredsstillende stor tilslutning for alle 3 screeninger
- ”Broen til bedre sundhed”
- Arbejde for, at det tværsektorielle sundhedssamarbejde udbygges, men at de 4 indsatsområder i nuværende Sundhedsaftale, der løber til og med 2023, er i fokus i aftale perioden:
- Børn og unge med mistrivsel og psykiske vanskeligheder
- Voksne med psykiske lidelser
- Sårbare ældre
- Borgere med kroniske eller flere sygdomme
- Arbejde for, at vi får skabt flere behandlingsmuligheder tæt på eller i eget hjem, hvor det giver relevans eks.:
- I.V. behandling (væske og eller medicin givet direkte i blodbanen)
- Kemoterapi
- Blodprøvetagning
- Arbejde for at vi får skabt en version 2 af Det Nære Sundhedsvæsen, hvor det er tværsektorielle tiltag, som giver borgerne en helhedsløsning.
- Arbejde for at de kommunalt oprettede sundhedshuse indgår med regionale funktioner, hvor det er muligt og at der er et samspil med de af regionen nyoprettede nærhedsklinikker.
- Arbejde for at regionen i opbygning af det Nære sundhedsvæsen sammenfletter det ind i det tværsektorielle, altså med kommunale sundhedsfunktioner og praksislæger. Eks.:
- Rehabilitering af hjertepatienter foregå kommunalt med lægelig ekspertise tilknyttet on-line
- KOL patienter kunne blive målt og on-line lægesamtale i eget hjem evt. med kommunal sygeplejer.
Det præhospitale beredskab spiller en afgørende rolle i Region Sjælland – dels på grund af de store geografiske afstande i regionen, og fordi hurtigt iværksat behandling er afgørende for liv og førlighed.
Konkret vil Radikale Venstre:
- Arbejde for, at der overalt i regionen fortsat er et ambulanceberedskab, der sikrer ensartede responstider for alle i regionen – uanset bosted.
- Arbejde for at de 2 af regionens 4 områder, som regionen selv kommer til at drive præhospital beredskaber i, skal forsøge sig med udvidelse i arten af beredskabsopgaver, eks. de psykisk syge borgere
- Arbejde for, at der fortsat satses på uddannelse af paramedicinere, både hvad angår det nødvendige antal uddannelsespladser og efter- og videreuddannelse. Den veluddannede paramediciner indtager en central rolle i en situation hvor antallet af lægebemandede ambulancer i Regionen er begrænset.
- Arbejde for, at paramedicinere kan indgå som ressource i en akut sammenhæng, hvor de sammen med kommunernes sygeplejersker, i lette tilfælde kan handle på en borgers tilstand i borgerens eget hjem i samspil med akutlægen
- Arbejde for, at paramedicinere med efteruddannelse indenfor psykiatri kan bistå ved en psykisk syg borgers indlæggelse som supplement til politiets opgaver i.f.b.m. indlæggelser.
- Arbejde for at smidiggøre overgangene mellem det præhospitale beredskab og akutmodtagelserne, så borgerens flow i den akutte tilstand er med samme kvalitet hele vejen til indlæggelse.
- Arbejde for at næste version af det Nære Sundhedsvæsen bliver en udbygning i version 2, fra den nuværende omlægning af regionale ydelser til at flettes sammen med de kommunale opgaver
- E-hospitalet i det Nære Sundhedsvæsen skal understøtte de kommunale akutfunktioner, så genindlæggelse af ældre kan undgås
- E-hospitalet skal understøtte overgangene tværsektorielt fra indlæggelsesforløb til færdigafsluttet behandling i eget hjem
- Arbejde for at de regionale Nærhedsklinikker forsøger sig med en flerfaglig tilgang til borgernes sundhedsproblemer.
Region Sjællands vigtigste mål skal være at tilbyde borgerne behandling af højeste kvalitet.
Radikale Venstre mener, at behandlingen af sygdom (heri inkluderes i det følgende også fødsels- og neonatalforløb) skal være af højeste kvalitet alle steder i regionen, og Region Sjælland må have som mål at kunne tilbyde patienterne behandling af de fleste sygdomme i eget regi. Regionens behandlingstilbud skal være så gode, at vi generelt er patienternes førstevalg, hvilket indebærer, at vi både udnytter de højtudviklede fagspecialer, der eksisterer i regionen nu, og hjemtager fagspecialer i den rækkefølge og hastighed, som er kvalitetsmæssig forsvarlig. Hvor Region Sjælland ikke er bedst eller ikke har ekspertisen, skal der søges løsninger uden for regionen.
Radikale Venstre mener at lighed i sundhed er et helt centralt mål at arbejde efter, og i Region Sjælland er det nødvendigt at behandle patienterne forskelligt, for at de kan få en ensartet behandling. For at de ressourcesvage kan få en kvalificeret behandling, hvor eks. der afsættes mere tid, må de ressourcestærke tåle at få mindre tid.
Region Sjælland mærker på flere områder, at rekruttering af kvalificerede medarbejdere til sundhedssektoren er en meget stor og vanskelig opgave. Og Radikale Venstre mener, at opgave flytning af enkeltstående opgaver fra én faggruppe til en anden kan være en god løsning, for at eks. læger og sygeplejersker, som er den mest sparsomme ressource, kan fokusere og fastholdes til deres kerneopgave. Denne indsats skal fortsættes.
Konkret vil Radikale Venstre:
- Arbejde for at forebyggelse får et langt større aftryk på al behandling, og at hele tænkningen ændres markant.
- Arbejde for, at ny teknologi indarbejdes i behandlingen på sygehusene, gerne i samarbejde med private aktører. Vi skal fokusere på sundheds- og behandlingsinnovation og skabe miljøer på sygehusene, hvor der kan arbejdes med ny teknologi. Det skal sikres stor politisk bevågenhed og styring af, hvordan Offentligt-Private Partnerskaber (OPP-projekter) tages i anvendelse. Vi ser OPP-projekter som en god måde at løse opgaverne på.
- Arbejde for at den øgede forskningsindsats, der er etableret gennem de seneste år(8år) omsættes til bedre klinisk arbejde og behandling
- Akutmodtagelserne skal være særligt indrettet til både ældre patienter og børn.
- Arbejde for, at sundhedspersonalet er kvalificeret til at arbejde i akutmodtagelserne, og at der opnås en bedre synergi mellem akutmodtagelserne og den præhospitale indsats.
- Arbejde for bedre sammenhæng i behandlingsforløb og specifik koordinering af behandling af de multisyge. Den behandlingsansvarlige læge skal op og fungere.
- Arbejde for at alle sygehusenhederne ”geares” til at patienter i støt stigende omfang bruger Min Sundhedsplatform og dermed får elektronisk adgang til langt større viden om sygdomsbehandlingen
- Arbejde for, at der udvikles differentierede patientvejledninger til forskellige typer patienter, så alle har mulighed for at få den nødvendige og tilpassede information.
- Visitationen til sygehusbehandling er et ”smertensbarn”, hvor regionens Patientvejledning i mange år min .7 år har fremhævet som stærkt mangelfuld, og at ser ud til at mangle de rette kompetencer i visitationsenhederne. Der skal handles på dette, og Sygehusledelserne må præstere på denne opgave, så borgerne gives deres rettigheder
- Arbejde for langt højere grad af brugerinddragelse
- Akutmodtagelserne skal være særligt indrettet til både ældre patienter og børn.
- Arbejde for at Neurorehabilitering tilbydes alle umiddelbart efter hjerneskaden, og af højeste kvalitet
- Arbejde for at det medicinske område prioriteres, så velkvalificerede medarbejdere kan fastholdes og i rimelige arbejdsforhold
- Arbejde for, at det i samspil med kommunerne fremover prioriteres, at ikke-terminale patienters funktionsniveau som minimum opretholdes under sygehusindlæggelse, herunder bruger vedligeholdelsestræning som daglig indsats
- Arbejde for, at terminale patienter får den bedst mulige pleje og behandling, herunder enestuer med mulighed for at pårørende kan overnatte.
- Arbejde på at styrke den udkørende virksomhed inden for palliation (smertelindring og begrænsning af behandlingsbivirkninger).
- Arbejde økonomisk ansvarligt, blandt andet gennem en analyse af, om vi har allokeret og koordineret det administrative personales ressourcer bedst muligt – med henblik på om fordelingen mellem centralt og decentralt placerede medarbejdere kan optimeres.
- Arbejde for, at regionen i arbejdet med de nye 8 nationale mål tænker sundhedsvæsenet som en helhed, altså kommunalt, regionalt og nationalt, hvilket vil skabe sammenhæng for borgerne.
- Arbejde for, at dokumentationskrav ikke fjerner fokus og ressourcer fra patientbehandlingen og sikre, at alle patienter oplever kvalitet i alle led i sygehussektoren.
- Arbejde for en bred palet af muligheder inden for fødsler, bl.a. ”kendt-jordemoder-ordningen” og ordninger for marginaliserede grupper.
Radikale Venstre ønsker at prioritere psykiatrien meget højt. Det er vigtigt, at borgere skal opleve kvalitet i tilgangen til dem og deres behandling. Det skal være kvalitet i form af medinddragelse i egen behandling, herunder patienters pårørende og kvalitet i form af en bredt sammensat behandling med inddragelse af flere faggruppers kompetencer.
Den voldsomme vækst i indlæggelse af børn og unge kræver forebyggelsestiltag. Forebyggelsestilgangen skal være afsættet for al behandlingsaktivitet i psykiatrien.
Borgerne skal opleve at der er et tæt samspil mellem behandlingspsykiatrien på sygehusene og kommunernes socialpsykiatri. At der er en sammenhæng og smidighed i overgangene. Der skal arbejdes ihærdigt på, at borgerne føler sig inddraget op til og under en indlæggelse.
Konkret vil Radikale Venstre:
- Insistere på, at forebyggelse er en nødvendig tilgang, fremfor ensidig øgning af behandlingskapacitet.
- Arbejde for bedre forskning og styrket integration af forskning i psykiatrien, bl.a. så det sikres, at psykiatrien i Region Sjælland bliver mere fagligt attraktiv for højt kvalificerede medarbejdere.
- Arbejde for at det tværsektorielle samarbejde mellem regionen, kommunerne og praksislægerne styrkes, så vi leverer sammenhæng og smidighed i behandlingen. Og det er afgørende, at vi sikrer tværsektoriel videndeling og faglig rådgivning/support fra regionens ekspertise til kommunale medarbejdere.
- Arbejde for langt højere grad af forebyggelsesindsats til børn og unge i mistrivsel, hvorunder regionens videns-ekspertise skal være tilgængelig og formidles ud til omsorgsnetværket og fagpersonale til børnene i deres lokalområde. Regionens 1 måneds udrednings- og 1 månedsbehandlingsret, må ikke som nu blive løsningen for børn, der er i stærk mistrivsel, fordi de kommunale visitationsluser er en forhindringsbane for en hurtig og forebyggende indsats. Dertil styrke den akutte og sammenhængende indsats til børn og unge. Sådan at børne- og ungdomspsykiatri arbejder på tidligere opsporing og udredning og tidligere behandling. Bakkehuset (akutte og sammenhængende indsats til børn og unge) som tiltag er gjort permanent gennem de ekstraordinære psykiatrimidler, og skal med radikale øjne udbredes til alle kommuner. Ligeså skal indsatserne TOP (tidlig opsporing af psykose hos unge) og OPUS (opsøgende arbejde hos unge med debuterende psykose) fastholdes og vurderes om de kan opkvalificeres med flere faggruppers intervention.
- Arbejde for en bredere sammensat behandling, hvor inddragelse af flere faggruppers kompetencer, og en tilgang til behandling, der foregår i glidende overgange hele dagen, og ikke enkeltstående indsatser. Højere kvalitet er en flerfoldig behandling med både medicinsk og terapeutisk indhold, og hvor dagligdags aktiviteter holdes vedlige og eller trænes.
- Arbejde for en styrkelse af det tværsektorielle samarbejde mellem regionens distriktspsykiatri, kommunernes socialpsykiatri og misbrugscentre, således at overgangen fra sygehus til eget hjem gøres lettere.
Arbejde for opgradering af distriktspsykiatrien, så også den bliver bedre til at identificere og behandle psykiatriske patienters somatiske (fysiske) lidelser – og bedre til at behandle psykiske patienters mulige misbrug. De nyetablerede F-ACT teams, som arbejder lokalt udadgående og mere intensivt, ser ud til at kunne overtage fra den traditionelle distriktspsykiatri. - Arbejde for, at sundhedsvæsenet i stigende grad kan tackle udfordringen med dobbeltdiagnoser og psykisk syges misbrug. Opstille tilfredsstillende rammer for behandling. Derfor skal misbrugsbehandling være regionens ansvar. De særlige pladser, som er etableret for denne gruppe psykisk syge skal fastholdes og sikre at man behandlingsmæssigt når disse psykisk syge og ikke placerer dem blandt andre sårbare uden misbrug.
Arbejde for, at brugen af tvang i psykiatrien begrænses. Men det skal være en nuanceret bestræbelse, hvor nedbringelse af antal i sig selv ikke kan måles, men sammenholdes med at der om der er større brug af fastholdelse og sedering. - Arbejde for, at overgangen mellem børne-, unge- og voksenpsykiatri gøres mere smidigt og ikke kun aldersorienteret, så 18-årsalderen ikke er det afgørende for, ”hvor man hører til”. En smidig overgang er også tvingende nødvendig på tværs af kommuner og region.
- Arbejde for, at pårørende og netværk tilbydes uddannelse, så støtten omkring patienten udvides og kvalificeres. Peer uddannelse ( tidligere syge, der får funktion i at støtte nuværende syge) skal vurderes, om den skal forøges.
- Arbejde for at øge efteruddannelse af medarbejdere i psykiatrien.
- Vi skal etablere af et Udsatte Råd og det skal være et råd, der er sammensat på tværs af kommuner og region.
- Vi skal overveje mulighed for E-hospital til nogle borgere med psykisk sygdom
- Arbejde for politisk fokus på at forebygge udvikling af psykisk lidelse i form af stress og nedslidning, som følge af blandt andet et dårligt arbejdsmiljø.
Socialområdet udgøres af kommunale, tværkommunale, regionale og private tilbud. Det er i øjeblikket vanskeligt at opnå et tilfredsstillende overblik over området for fagfolk, borgere og politikere. Det er et faktum, at specialiseret viden er gået tabt efter kommunalreformen, hvor kommunerne har hjemtaget en del af det højt specialiserede, som kræver særligt komplekse tiltag. Radikale Venstre mener, at kommunerne skal drive den del, som ikke kræver højt specialiseret viden, mens regionen skal drive de højt specialiserede funktioner. Derfor skal Folketinget påvirkes til at den kommende strukturændring af det specialiserede socialområde lander, så borgere med specialiserede behov, herunder handicap kan leve under forhold med kvalitet og at viden blandt fagfolk ikke går tabt.
Konkret vil Radikale Venstre:
- Arbejde for, at regionen fortsat udvikler på at drive specialinstitutioner til mennesker med særlig komplekse problemstillinger og individuelt indrettede tilbud, hvor den fornødne ekspertise er til stede.
- Arbejde for, at der på specialområderne afsættes ressourcer til kontinuerlig og systematisk at fastholde og udvikle personalets kompetencer.
- Arbejde for, at der i botilbud kontinuerligt og systematisk arbejdes med fastholdelse og udvikling af personalets kompetencer. Der skal i den forbindelse stilles uddannelsesmæssige krav til ledere og medarbejdere i samtlige tilbud. Dette betyder, at s.s.a.ére og pædagogiske assistenter fortsat skal udgøre en grundstamme, men specialuddannes og kombineres med pædagoger, sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter samt andre relevante faggrupper specifikt udvalgt for det enkelte behandlingssted. Lederne skal være ’ledelsesuddannet’ på tilsvarende niveau.
- Arbejde for, at udviklingstiltag og egentlig forskning kan blive en ny del af aktiviterne i Socialområdet.
- Arbejde for flere handicapvenlige tiltag. Den udvikling bygningsmæssigt som er i gang i regionen med nybyggeri skal fortsætte. Alle regionens eksisterende bygninger og der hvor regionens areal fungerer som offentlige rum skal fremadrettet gøres mere handicapvenlige (fremkommelige), og elevatorer, P-pladser og toiletter skal indrettes efter handicaprådets anbefalinger.
Sådan stod der i vedtaget landsmøderesolution 2019 fremsat af Radikale Venstre Sjællands Storkreds:
”Regionerne i Danmark skal styrkes, udvikles og tilføres flere opgaver. De nuværende hovedområder - sundhed, regional udvikling og socialområdet - skal revitaliseres og suppleres med opgaver inden for regional planlægning, klimasikring, natur og miljø, uddannelsesområdet, infrastruktur og kollektiv trafik”.
Regionerne bør således efter Radikale Venstres opfattelse i højere grad end nu være motorer, der skal være med til at sikre Danmark en bæredygtig vækst båret af innovation og viden og øgede krav til bæredygtighed.
Regionen skal selv gå forrest med bæredygtige løsninger inden for transport, drift og anlæg samt indkøb. Regionen skal fremme cirkulære løsninger i egne og private erhvervsaktiviteter, som led i deres vækststrategier.
Dette kan omsættes til følgende indsatsområder:
Planlægning
Regionen har i henhold til lov om erhvervsfremme ansvar for at udarbejde regionale udviklingsstrategier, der kun må omhandle regionerne lovhjemlede opgaver inden for regional udvikling. I henhold til råstofloven kan de tillige foretage fysisk bindende planlægning for råstofudvinding.
Radikale Venstre vil arbejde for:
- Styrkelse af regionens position som dagsordensættende for centrale elementer i en sammenhængende regional udvikling.
- Intensivering af dialog og samarbejde med de statslige og kommunale planmyndigheder med henblik på bedst mulig sammenhæng i den fysiske planlægning – til støtte for øvrige planlægningsområder.
- På sigt - ved en revision af Planloven - genindførelse af begrebet ”Regionplaner”, som regionerne skal tildeles ansvaret for.
Trafik
Region Sjællands transportinfrastruktur omfatter internationale trafikkorridorer, nationale vej- og togforbindelser, regionale trafiklinjer samt det kommunale vejnet.
Region Sjælland har – med trafikselskabet Movia som udførende – det direkte ansvar for den offentlige servicetrafik med tog, der udføres på lokalbanerne samt for de regionale busforbindelser, mens regionens kommuner, ligeledes med Movia som udførende, har ansvaret for den kommunalt finansierede bustrafik.
Endvidere har Region Sjælland ansvaret for vedligeholdelse og modernisering af infrastrukturen på regionens lokalbaner: Odsherredsbanen, Tølløsebanen, Østbanen og Lollandsbanen
Radikale Venstre vil arbejde for:
- Videreudvikling af den kollektive trafik med bus og tog på tværs af regionen.
- Øget regional indflydelse på planlægning og gennemførelse af også den del af den regionale togtrafik, der udføres på statens banenet (samdrift, flere direkte og hurtigere forbindelser uden omstigning)
- Fastholdelse og udbygning af regionens ansvar for den kollektive trafik mellem de store byer.
- Øget tempo for elektrificeringen af den kollektive trafik – el-tog, batteritog, batteridrevne busser
- Harmonisering af de finansielle rammer, der tildeles regionen til investeringer i lokalbanerne (tog og infrastruktur), så de økonomiske muligheder modsvarer de reelle behov.
- Hurtig forbedring af lade-infrastrukturen for el-biler.
Bæredygtighed – klima, natur og miljø
Regionen har ansvaret for råstofplanlægningen og for tildeling af gravetilladelser. Dette sker til en vis grad i samarbejde med kommunerne og med naboregionen Region Hovedstaden, som er storaftager af råstoffer fra Region Sjælland.
Regionen har ansvaret for kortlægningen af større forureninger af jord og grundvand og for afhjælpning af disse forureninger.
Regionen skal blandt andet med udgangspunkt heri sætte fuld kraft på udarbejdelse af en ny klimahandlingsplan for Region Sjælland, omfattende både regionens egne aktiviteter og tiltag i det omgivende samfund. Regionens virksomheder (sygehuse, institutioner, anlæg, bygningsmasse m.m.) er storforbruger af energi og vandforbrug, og dermed udleder af affaldsstoffer. Og ligeledes med dette udgangspunkt presser en klimahandlingsplan sig på:
Radikale Venstre vil arbejde for:
- En styrket råstofplanlægning, der balancerer forbruget af råstoffer hensigtsmæssigt mellem regionerne og sikrer mod overudnyttelse.
- Genanvendelse af råstoffer i stærkt stigende omfang
- Et pålæg til regionerne om at arbejde tæt sammen med kommunerne om den bedst mulige og smukkeste retablering af udgravede råstoflejer – i naturens interesse
- Tilførsel af de nødvendige økonomiske midler til fortsat afhjælpning/oprensning af generationsforureninger og andre større forureninger af jord og grundvand.
- Overførsel/tilbageførsel af samlet ansvar for miljøplanlægning og miljøovervågning samt vandløb til regionerne. Det delte ansvar med kommunerne på området fungerer ikke optimalt. Konkret har PFOS-sagen i Korsør vist, at borgerne for ofte kommer til at hænge i en gråzone
- I denne forbindelse, at EU’s vandrammedirektiv, der kræver renere vand i åer, søer og fjorde i Danmark, fortsat efterleves.
- Sikring af rent drikkevand.
- Sætte ind på skærpet miljøtilsyn af større virksomheder.
- Koordineret planlægning på regionalt og statsligt niveau for placering af landbaserede anlæg for produktion af vedvarende energi (vindmøller, solcelleanlæg).
- Størst mulig anvendelse af VE-energi i de transportsystemer (skinne og vej), som regionen har ansvaret for.
- Regionalt udarbejdede klimahandlingsplaner omfattende både regionens egne aktiviteter og tiltag i det omgivende samfund.
- Krav om klima-/CO2-regnskaber for samtlige større byggerier, anlæg, investeringer og renoveringer, som regionen har bygherre- og/eller økonomisk ansvar for.
- Bæredygtighedsklausuler i forbindelse med fødevareleverancer til regionens institutioner
Det er afgørende for væksten og beskæftigelsen i regionen, at virksomhederne har de bedst tænkelige rammer og betingelser for vækst.
Radikale Venstre vil derfor arbejde for, at regionen understøtter vækstlaget i regionen, og at erhvervsudvikling tilbageføres som et regionalt ansvarsområde.
Konkret vil Radikale Venstre arbejde for:
- en større tydelighed af, hvad der en kommunal, regional og national opgave i forhold til erhvervs- og vækstfremme, hvor der koordineres langt bedre mellem kommuner, regionen og Folketinget.
- at der via regional læring og formidling om innovation skabes en kultur af iværksættere.
- at der udvikles en stærkere innovationskultur, bl.a. gennem projekter, hvor regionen samarbejder med erhvervsliv, kommuner og universiteter.
- at regionen bliver en central aktør i fremme af erhvervsudvikling, herunder turisme. Dette kræver en større geografisk horisont end det kommunale niveau normalt har.
- at regionen stiller krav om innovation og udvikling samt krav til virksomheders uddannelse af lærlinge/praktikanter ved indgåelse af anlægskontakter, f.eks. i forbindelse med sygehusene.
- at der sikre veludviklede bredbåndsforbindelser og mobildækning i hele regionen ved, at regionen aktivt følger op på principperne for en ensartet og smidig arbejdsgang, når man etablerer digitale netværk.
- at samarbejde øges med Region Skåne og Nordtyskland, blandt andet med udgangspunkt i Femern-forbindelsen.
- at Region Sjælland sikrer statslige arbejdspladser, der er besluttet udflyttet – og fastholder allerede eksisterende statslige arbejdspladser i regionen.
Uddannelse skal være kendetegnet af kvalitet. For Radikale Venstre er det afgørende, at udbuddet af uddannelser gælder alle livets faser. Derfor går Radikale Venstre ind for livslang læring for alle.
For Radikale Venstre er det afgørende, at alle unge i regionen får en studie- eller erhvervskompetencegivende ungdomsuddannelse. Radikale Venstre anser ungdomsuddannelserne for at være grundlaget for fremtidige muligheder – både for den enkelte og for hele samfundet.
Radikale Venstre mener, at kræfterne inden for uddannelsesområdet skal bruges rigtigt, så uddannelsesinstitutionerne ikke konkurrerer med hinanden om, hvem der kan få den største markedsandel og flest studerende. Kræfterne skal bruges på at sikre kvalitet.
Radikale Venstre vil arbejde for:
- At kommunerne, regionen og uddannelsesinstitutionerne samarbejder, så kvaliteten styrkes og uddannelsesniveauet øges på både ungdomsuddannelserne, erhvervsskolerne og professionshøjskolerne.
- At regeringen giver et holdbart økonomisk grundlag for uddannelsesinstitutioner i hele regionen ved at give regionerne øget indflydelse på fordelingen af de til rådighed værende økonomiske midler og allokering af uddannelsesinstitutionerne, så der fortsat sikres ungdomsuddannelser i tyndtbefolkede områder.
- En rimelig og retfærdig løsning for uddannelsessøgende fra de perifere områder. Det skal konkret ske gennem tilskud til de øgede transportudgifter og ved udbygning af kollegiepladser ved uddannelsesinstitutionerne. Økonomisk belastning må ikke være en hindring for uddannelse.
Radikale Venstre mener, at kulturen er en vigtig del af samfundet. Vi ser ikke kulturen som flødeskum, men som fundament for den frie tanke. Kulturen skabes af og for mennesker og er et uundværligt element i vores personlige dannelse og i opretholdelsen af vores samfund.
Derudover kan kulturen være med til at løse andre problemstillinger i samfundet, for eksempel på social-, integrations-, sundheds- og erhvervsområdet, hvorfor det er vigtigt at give kulturpolitikken en høj prioritet.
Radikale Venstre vil arbejde for:
- at regionen yder støtte til kulturprojekter- og initiativer, som har værdi i sig selv.
- at regionen understøtter de kulturprojekter, som kommunerne ikke har ressourcer til, men som kan støtte den regionale udvikling på tværs af kommunegrænserne.
- at vores tre kulturregioner (de oprindelige amter) samtænker deres kulturelle indsatser.
- Arbejde for, at regionen i højere grad støtter små og dermed flere kulturelle projekter. Det kan for eksempel være de lokale aktionsgrupper.
- at regionen gør mere opmærksom på de kulturelle og kunstneriske fyrtårne, der er i regionen, blandt andet med henblik på at styrke turismeområdet.
- at regionen understøtter kulturelle projekter, som folkeskolerne kan få glæde af og benytte i deres undervisning.
- at styrke patienternes – særligt indlagte børn og psykisk syges – muligheder for kunstneriske oplevelser, for eksempel gennem ”levende” kunstnere som hospitalsklovne.
Radikale Venstre ønsker, at natur og biodiversitet styrkes og beskyttes i regionen. Naturen rummer en værdi i sig selv og kan være en vigtig mulighed for rekreation og tiltrækning af turister og for bosætning. Gode naturomgivelser bidrage til at forbedre befolkningens sundhed og tiltrækning af virksomheder, hvor ejere og medarbejderne sætter pris på naturnærhed. Ifølge naturbeskyttelseslovens §55a har regionerne mulighed for at give tilskud til naturprojekter.
Radikale Venstre vil arbejde for:
- at grusgrave i videst muligt omfang efterbehandles til natur og rekreative formål
- at patienter på regionens sygehuse og sociale institutioner har adgang til natur
- at regionens større ejendomme drives så biodiversitet og natur tilgodeses
- at regionen yder tilskud til relevante naturprojekter
- at der støttes tiltag, hvor beskyttelse af natur, turisme og lokal udvikling fremmes, f.eks. ved bedre formidling af naturoplevelser i regionen
- at regionens natur og biodiversitet forbedres, f.eks. ved at de større naturområder bindes sammen i et grønt netværk.