Alle taler om klimaet, men jeg tør gøre noget ved det. Kampen for at standse den globale opvarmning, er ikke en ide jeg pludselig har fået under sidste valgkamp, det er noget jeg har arbejdet med i årevis. I Roskilde byråd har jeg fået fordoblet klimaambitionerne, og sørget for, at vi som første kommune i DK droppede fossile investeringer. Vi var også den første kommune, der fik eldrevne busser. Siden er andre fulgt efter.
Jeg siger tingene som de er. Derfor bilder jeg heller ikke nogen ind, at vi kan nå klimamålene uden at ændre adfærd, og uden at bringe nogle ofre. Vi skal køre mindre i bil, spise mindre kød, og holde op med at flyve. Det behøver imidlertid ikke være trist alt sammen. Når man kører sammen, kommer man tættere på naboen og kollegaen, når man cykler og spiser mindre kød bliver man sundere og i bedre humør, og faktisk så er rejser mere eventyrlige, når man ikke skal sidde og glo i en lufthavn i timevis. Den grønne omstilling fører mange gode ting med sig. Men vi bliver alle nødt til at arbejde med vores indgroede vaner - Lidt ligesom hvis man skal holde op med at ryge. Det er nemmere at gøre, som man plejer, men det er samtidigt dybt skadeligt.
Tænk grønt
I følge Klimarådet skal vi have en generel CO2-afgift på 1500kr pr. ton på alle sektorer. Efter tre års nøl, har regeringen kun spillet ud med det halve, og friholdt landbrug, transport og cementindustri fra afgiften. Derudover er det kun løse planer, der langt fra er implementeret.
Når jeg kommer i Folketinget, vil jeg fortsat målrettet arbejde for at implementere Paris-målene. Det nytter ikke noget, at folks havudsigt har højeste prioritet, når Australien brænder, og Pakistan står under vand. ikke kun fordi det er uetisk, men også fordi det bliver ufatteligt dyrt. Stern rapporten siger, at det kommer til at koste os op imod 20% af BNP, hvis det ikke lykkes at bremse den globale opvarmning. Alene stormen Bodil kostede over 1/2 mia kr. bare i forsikringsskader, og det bliver kun dyrere fra nu af. Det er langt billigere at handle nu. Vi er NØDT til at få stillet de vindmøller og solceller op, så vi kan sikre en uafhængig og grøn europæisk energiforsyning, koblet sammen i et stort europæisk elnet. Vi skal også have gang i geotermien og udrullet fjernvarmen. Det kan kun gå for langsomt. Transporten skal begrænses gennem roadpricing og fælleskørsel, og landbruget skal omlægges til plantebaseret drift, og reducere sin CO2e-udledning med yderligere 7 mio, tons. Til gengæld skal vi af med mindst halvdelen af den danske kødproduktion. Vores havmiljø og klima kan ikke holde til andet.
Region Sjælland skal være Danmarks grønneste region
Det er mit håb, at Region Sjælland kan blive Danmarks grønneste region, og at vi på den måde kan gavne klimaet, men samtidig skabe tusindvis af arbejdspladser. Grøn teknologi kan nemlig skabe massevis af arbejdspladser - ikke mindst udenfor de store byer, hvor de er sværest at finde. Den grønne omstilling kan også være med til at styrke de lokale fælleskaber, hvor man går sammen om grønne projekter, i stedet for blot at satse på store forurenende industrilandbrug med tusindvis af opstaldede dyr.
Vi bliver ikke kun økonomisk rigere af at satse på det grønne, vi bliver også menneskeligt rigere. Omvendt tror jeg ikke på at ansvaret for den grønne omstilling kan lægges på den enkelte. Derfor må der skrappe statslige reguleringer og grønne afgifter til. Intet har fået folk til at skrue så meget ned for energiforbruget, som de kraftigt stigende priser, samtidig med at de dyre priser fører masser af spændende af innovation med sig.
Tænk frit
Vi er midt i en trivselskrise, og det er ikke de unge der skal betale prisen: Siden S og SF regnede sig frem til at samfundet kunne tjene 20 mia, hvis man piskede de unge hurtigere gennem uddannelsessystemet, er det igen og igen de unge, der har betalt prisen. Fremdriftsreform, folkeskolereform, udflytning (lukning) af uddannelser, afkortning af kandidatuddannelser, nedsættelse af SU. Prisen er høj - aldrig har unges trivsel været dårligere. Hjælp mig med at sige fra!
Jeg har rejst 1000vis af kilometer uden at flyve. Ikke fordi jeg er hellig, jeg kommer sikkert til at flyve igen, selv om jeg tilstræber at lade være. Men jeg ser det som en spændende udfordring at rejse uden fly, og faktisk oplever man langt mere, når man rejser på den måde. Uanset om man rejser fra Aquaba til Kuopio på 8 dage, fra Malmø til Hanoi via Beijing på 3 måneder, eller om man blaffer fra Holbæk til Slagelse på en time, fordi det er for bøvlet at køre over Roskilde. Man møder mennesker og omgivelser på en hel anden måde, når man rejser uden fly.
Andre gange tager jeg cyklen, hvis jeg skal udenfor det offentlige transportnet. Også her giver det langt mere livskvalitet, at cykle gennem landskabet, end at suse afsted i bil, og så sparer man jo både tiden og pengene til motionscenteret. Også i den forbindelse sker det, at jeg tager bilen fordi det regner, eller jeg ellers ikke kan nå frem, men ingen af os er perfekte, og hvis vi alle gjorde os lidt ekstra umage, ville vi komme langt med den grønne omstilling. Jeg tror dog ikke på at den enkelte kan redde verden helt alene. Derfor bliver vi nødt til at vælge nogle politikere, der har modet til at sætte begrænsninger på vores fossile udledninger. Det kræver massive CO2-afgifter, skat på flyrejser, og at det bliver mere bøvlet at være bilist - Slut med at bygge flere motorveje! Det kræver dog også, at nogen rent faktisk vælger de politikere, som har modet til at udfordre vores fossile vanetænkning. Det er her DU kommer ind i billedet. Stem på mig eller en anden politiker, der faktisk for alvor tør gøre noget ved den grønne omstilling - også når den generer nogens havudsigt, eller smag for at køre alene rundt i sin bil.
Om mig
- Lektor: Frederikssund Gymnasium og HF
- Ekstern lektor, sambach+Politik og forvaltning: Roskilde Universitet – RUC
- Byrådsmedlem: Roskilde byråd
- Dykkerinstruktør: Roskilde Ungdomsskole
- Tidligere Ekstern lektor: Zealand sjælland erhvervsakademi
- Tidligere Seminarielærer : Professionshøjskolen Absalon
- Tidligere Formand for Uddannelsesudvalget her: Det Radikale Venstre
- Tidligere lektor: HTX Roskilde
- Tidligere Assistant Professor of Social Science: Professionshøjskolen Absalon
- Tidligere Gymnasielærer: Roskilde Tekniske Gymnasium
- Tidligere Gymnasielærer: Aurehøj Gymnasium
- Tidligere Academic Officer: Danish Ministry of finance (Økonomistyrelsen)
- Tidligere Academic Officer : Copenhagen Business School
- Tidligere Gymnasielærer : Roskilde Katedralskole
- Tidligere lærer : Roskilde Kommune
- Har studeret Forvaltning og Filosofi på Roskilde Universitetscenter
Opstillingskreds
Jeppe Trolle er opstillet som folketingskandidat i Kalundborgkredsen i Sjællands Storkreds.