Vedvarende energi på land - nu!
Firedobling af vedvarende energi på land
Mere vedvarende energi på land er en forudsætning for den grønne omstilling, vores sikkerhed og vores velstand. Men udviklingen er gået i stå i Danmark, og regeringens udspil ”Sammen om mere grøn energi fra sol og vind på land” vil næppe ændre på det.
Dels adresserer udspillet kun en enkel del af udfordringen, nemlig hvor den vedvarende energi skal stå. Dels identificerer udspillet kun en tredjedel af de placeringer, der skal til.
Med tre indsatser vil Radikale Venstre igen tænde for kontakten til vindmøller og solceller i Danmark og finde løsninger på de største barrierer.
De tre løsninger på de største barrierer
1) At finde nok egnede arealer, som er acceptable for både naboer og natur.
2) At få udbygget elnettet i tide, sikret hurtigere tilslutning til nettet og øget efterspørgsel på strøm.
3) At skaffe billigere finansiering, da et gunstigt investeringsmiljø er afløst af højere renter, inflation og usikre forsyningskæder.
Løsning 1: Akutpakke til udpegning af større arealer til energianlæg
Første skridt er så hurtigt som muligt at udpege de arealer, der teknisk set er bedst egnede til store nye VE-anlæg og samtidig sikre den lokale opbakning og hensyn til naturen gennem fire nye initiativer:
- Udpegning af tilstrækkelige arealer til at sikre firedobling. Den tekniske udpegning skal koncentrere sig om udpegning af større anlæg over fx 500 MW. Konkret ønsker Radikale Venstre at der udpeges arealer til mindst 5 GW landvind hvilket kan sikre at man når målet om firedobling af vedvarende energi på land i 2030. Den tekniske udpegning af de nye store anlæg skal ske i tillæg til regeringens udpegede områder og den løbende udbygning af især mindre solcelleanlæg og enkelte vindmøller. For at fremme hastigheden i udbygningen af disse mindre anlæg og hensynet til både borgere og natur, foreslås indført et pointsystem, hvor anlæg der både gavner udbygningen af vedvarende energi, andre klimahensyn (fx udtagning af lavbundsjorde), ny natur, biodiversitet og beskyttelse af drikkevand, opnår en fortrinsstilling med hurtigere sagsbehandling og nettilslutning. Der udarbejdes derudover centrale standarder for naturhensyn og lokale gevinster for lokalsamfund for denne type anlæg for at sikre ensartethed og hurtigere udbygning.
- Markant større økonomiske incitamenter for lokalsamfundene. Både kommuner og lokale energifællesskaber har brug for et større ejerskab til udbygningen af vedvarende energi, især når det drejer sig om større anlæg. Få kommuner står i dag for langt størstedelen af udbygningen med vind og sol i Danmark. Radikale Venstre foreslår derfor, at de kommuner, fra 2024, belønnes med et økonomisk bidrag på gennemsnitligt 2 øre pr. kWh strøm, der produceres på land. Bidraget gælder produktion fra alle anlæg, der er opført efter 2018 og udbetales i en 10-årig periode fra anlægget blev eller bliver idriftsat.
- Markant bedre planlægning og udbud af de store anlæg. Kommunerne - og et styrket rejsehold - forpligter sig til en hurtigere og mere professionel sagsbehandling, herunder for at sikre relevant naturbeskyttelse fra start. For de største anlæg som bl.a. udpeget i den yderligere screening, foreslår Radikale Venstre et nyt udbygningsspor hvor staten tager et større ansvar for udbygningen Det er Radikale Venstres ambition at der udvikles mindst 5 GW i statsligt udbud i tillæg til regeringens udpegede arealer.
Løsning 2: Udbygning af elnet og større efterspørgsel
Med så stor en udbygning af vedvarende energi på land, bliver det afgørende for projekternes økonomi og rentabilitet, at udbygningen af net og efterspørgslen stiger tilsvarende og i takt med den nye produktion af vedvarende energi.
Radikale Venstre foreslår derfor:
- Udbygning af elnet og brintrør. Energinet pålægges at igangsætte den nødvendige udbygning af el- og brintinfrastruktur til de større anlæg. Derudover bør man se på netselskabernes rammer for både at investere i udbygning af elnettet og samtidigt sikre den kritiske infrastruktur.
- Massiv satsning på grøn fjernvarme. I forbindelse med FFL 2024 genetableres fjernvarmepuljen til at understøtte de mange nye fjernvarmeprojekter rundt om i landet, som den gamle pulje kun dækkede 50 pct. af i 2023.
- Mere grøn transport. Elbiler er i rivende udvikling i Danmark, men når en ny bil ruller ud fra bilhandleren for første gang, vil den være på vejene de næste 15-20 år. Radikale Venstre foreslår derfor, at der snarest muligt fastsættes en dato for stop af salg af benzin og dieselbiler i Danmark. Samtidigt opfordre Radikale Venstre til at der i foråret 2024 indkaldes til forhandlinger om større afgiftsreform for transportområdet.
Løsning 3: Bedre finansieringsmuligheder for investering i vedvarende energi og energiinfrastruktur
Med krigen i Ukraine og den nye økonomiske virkelighed i både Europa og resten af verden, har udbygningen af vedvarende energi mødt nye økonomiske barrierer som gør projekterne dyrere, først og fremmest fordi kapital til finansiering er de store projekter er blevet markant dyrere på grund af det høje renteniveau.
Derfor vil Radikale Venstre sikre:
- Billigere finansiering af vind- og solcelleprojekter. At der i samarbejde med de finansielle institutioner etableres favorable lånevilkår til udbygning af vedvarende energi i Danmark, fx ved at forlænge låneperioden og afskrivning, så der kan tilbydes lavere rente og afdrag og staten påtager sig en større risiko, eller ved at staten afdækker risiko ligesom i Eksportkreditfonden og IFO.
- Billigere finansiering af fjernvarme. At der tilsvarende etableres en fjernvarmepulje, der kan afdække toppen af den øgede finansielle risiko og forhøjelsen af råvarepriserne i de kommunale og private fjernvarmeprojekter.
- Risikodeling ved investering i brintinfrastruktur. Der er behov for sikre en finansieringsmodel og en tarifmodel som ikke straffer de producenter og forbrugere af brint, som går forrest i udviklingen.
Økonomi
Det økonomiske bidrag til kommunerne på cirka 3 milliarder kroner mod 2030 finansieres delvist af udviklerne – på samme niveau som i regeringens udspil – og delvist over den Grønne Fond.
Et eventuelt overskud fra udbud af de store energianlæg tilbageføres til den Grønne Fond.