Af Anna Buch Klausen
På en mark i Brylle lidt syd for Odense står den radikale folketingsgruppe og lokale radikale kommunalpolitikere i gummistøvler og regnjakker. De har skiftet udvalgsmøder og budgetforhandlinger ud med praktisk tøj og spader, for i dag skal de plante skov for klimaet.
Skovplantning er én af de væsentligste komponenter i Radikales nye og gennemgribende grønne vision for Danmark. Danmark skal være 110% grønt. Sådan lyder målsætningen. En målsætning, der kræver nytænkning og forandring på alle niveauer af det danske samfund. Men heldigvis også en målsætning, som er både realistisk og økonomisk overkommelig.
Udspillet ”Tænk Grønt” indeholder adskillige håndgribelige tiltag, som samlet vil gøre Danmark 110% grønt: Der skal etableres et nyt og forpligtende grønt partnerskab mellem den offentlige sektor, virksomheder og civilsamfundet, fordi vi ved, at inddragelse af erhvervsliv, borgere og civilsamfund er afgørende for, at omstillingen lykkedes.
Derudover skal der være klimabidrag på vores flybilletter, som kan generere penge til udviklingen af fremtidens energiformer. Der skal gives økonomisk støtte til erhvervslivet, så omstillingen til en bæredygtig produktion ikke forringer konkurrenceevnen. Og så skal der plantes en hel masse skov, som er dagens tema.
Første spadestik
I Brylle har dagens deltagere taget det første spadestik i den retning. Sofie Carsten Nielsen har inden skovplantningen budt velkommen og understreget, hvordan netop skovrejsning er en essentiel del af, at gøre Danmark 110% grønt.
”Jeg er utrolig stolt af den plan, vi har lagt frem. Vi viser, at vejen til et CO2-neutralt Danmark findes, og at skovrejsning endda kan gøre os mere end bare neutrale. Med massiv skovrejsning i Danmark bliver vi 110% grønne,” siger hun.
Selvom dagens mål er at plante intet mindre end 4000 nye træer i Brylle, er Radikales visioner for skovrejsning noget større. Mod 2040 skal vi årligt plante seks gange mere skov i Danmark, end vi gør i dag. Det er nemlig gennem skovplantning, at vi går fra at blive CO2-neutrale til rent faktisk at opnå målsætningen om at være 110% grønne.
Det er simpel biologi; med solens hjælp omdanner træer kuldioxid (CO₂) til glukose og ilt (O₂). Derved lagres CO₂ i træerne. På den måde kan vi gennem skovrejsning fjerne CO2 fra luften og betale af på vores CO2-gæld.
Skovfond skal finansiere planen
Men det er selvsagt ikke gratis at plante skov i et omfang, der svarer til Fyns areal. Skovrejsning skal finansieres gennem en ny grøn fond med en startkapital på 70 mia. kr. Pengene skal findes ved fremrykning af udskudte skatter i landets kapitalpensionsdepoter. Det betyder, at vi låner penge af kapitalpensionsdepoterne i dag, som over tid betales tilbage via skatter, når danskerne trækker deres pension ud. På den måde kommer det ikke til at kræve store offentlige besparelser på andre områder, når den grønne omstilling skal realiseres.
I Brylle er skovplantningen ved at være ved vejs ende, og alle deltagere kan se frem til kaffe, varm kakao og klimavenlige snacks. Den før nøgne mark er fyldt med små træer, der spirer i eftermiddagssolen. Om nogle år, når træerne er vokset sig større, vil de medvirke til, at der er bare en anelse mindre CO2 i atmosfæren end ellers.