Af Therese Reeh og Rikke Rhein-Knudsen
Folkeskolelærer Allan Christensen overtog posten som politisk leder for en dag i september med alt, hvad det indebærer fra møder til sociale medier. Allan har været skolelærer i mere end fem år, og han er blevet valgt til jobbet, fordi han har en masse forslag til, hvordan vi kan skabe en meningsfuld skolegang. En skolegang, hvor elever trives og lærer det, de skal.
Læs med her for at få et indblik i, hvordan Allans dag så ud – og sådan som en politikers dag faktisk ofte kan se ud.
Kl. 8: Morgenmad med Sofie Carsten Nielsen
Det er onsdag morgen, klokken er et par minutter over otte, og Allan har sat sig til rette ved det store bord på dagens kontor. Kontorets oprindelige ejer, Sofie Carsten Nielsen, sidder overfor ham, og de nyder begge et par morgenboller og en kop kaffe.
I dag er kontoret Allans. Han har overtaget posten som politisk leder hele dagen, og dagens første møde er for at få styr på dagens program. Dagen er spækket med møder med relevante grupper og personer, og gennemgående for dagen er temaet om folkeskolen, og hvordan vi kan skabe en mindre kontrolleret, mere fri skolegang.
Programmet er nærmest ligeså tætpakket, som en normal dag hos Sofie, men en af de mere synlige forskelle er, at møderne skal handle om det samme politiske emne – sæt folkeskolen fri.
Kl. 9: Møde med skoleklyngen
Efter morgenmaden med Sofie bliver bordet ryddet for morgenboller og ind kommer en stor kande kaffe og ekstra kaffekopper. Klokken ni har Allan møde med skoleklyngen, som består af Martin Lidegaard, Lotte Rod (børne- og undervisningsordfører) og Anne Sophie Callesen (ungdomsuddannelsesordfører) – det vil altså sige dem, der arbejder med skoleområdet.
Allan lægger ud med at præsentere sin idé, som han også beskrev i sin ansøgning til at blive politisk leder for en dag. Hans idé er et opgør med præstationskulturen. Mere konkret at afskaffe uddannelsesparathedsvurderingen (UPV) som ét værktøj til at gøre op med præstationskulturen. Han opfordrer til, at skolerne skal have den frihed tilbage, som blev taget fra dem med skolereformen i 2014.
Radikale præsenterede skoleudspillet Tænk frit - tænk børn i starten af august 2021.
Kl. 11: Gruppemøde
To-tre gange om ugen holder folketingsgruppen gruppemøde i deres gruppeværelse på den røde gang. Denne dag er det Allan, der sidder for bordenden og styrer slagets gang. Endnu en gang får han mulighed for at åbne dialogen om at mindske præstationsræset og øge trivslen, den mentale sundhed og sikkerheden for, at børnene rent faktisk lærer det, de skal – at læse, skrive og regne.
Allan har to af sine elever med, der til dagligt går i 9. klasse. Anna og Ida fortæller foran folketingsgruppen, hvordan det er og har været at gå i skole underlagt skolereformen samt hvordan præstationskulturen har ramt dem hver især.
Der bliver lyttet, diskuteret og stillet spørgsmål, så der i fællesskab arbejdes på en måde, hvorpå der reelt kan gøre op med præstationsræset.
Kl. 13: Frokostmøde med kommunalpolitikere
Efter et veloverstået gruppemøde tager Allan videre til et frokostmøde med kommunalpolitikere fra Frederiksberg, Lone Loklindt og Ruben Kidde.
For at komme problemet til livs er det selvsagt vigtigt at inddrage og samarbejde med kommunerne. Fremtidens skole skal ikke tvinges igennem fra Christiansborg. Derfor fortæller Allan også om sine ambitioner og ønsker til Ruben og Lone, så de kan være med til at tage det videre til Frederiksberg og få det til at nå længere ud end Christiansborgs lokaler.
Kl. 15.30: Status med Sofie Carsten Nielsen
Allans dag som politisk leder er ved at være ovre. Han mødes til sidst med Sofie for at samle op og dele nogle af sine indtryk. Allan har oplevet lydhøre og medgørlige politikere, der deler hans syn på præstationskulturen og hans mission for at gøre op med den. Alt i alt har det været en rigtig god dag for Allan og ikke mindst den radikale folketingsgruppe og Sofie.
Sofie, som overtager sit kontor og pladsen for bordenden til møderne igen, har også haft en god oplevelse med at låne sit job ud. På Facebook skriver hun blandt andet, hvordan det har givet stof til eftertanke og inspiration, og at hun vil tage Allans tanker med videre:
"Allan - 1000 tak fordi du passede biksen i går!
Jeg lånte mit job ud til Allan i går. Og det blev alt dét, jeg havde drømt om.
Det gav stof til eftertanke og inspiration til, hvordan vi kan fortsætte arbejdet med at sætte folkeskolen fri.
Allan er skolelærer og var meget ærlig om sine holdninger til folkeskolereformen. Den er ikke blevet en succes. Helt enig. Der er meget at rette op på. Og jeg tager Allans tanker med videre.
Tanker om at bekæmpe præstationsræset i folkeskolen fx ved at afskaffe uddannelsesparathedsvurderingen. Den er jeg med på. Og jeg lytter meget, når han siger, at vi så selvfølgelig ikke skal erstatte vurderingen med noget andet, men vejlede mere på børnenes præmisser.
Idéen med at låne mit job ud opstod, fordi jeg synes, politik på nogle stræk er gået i stykker. Christiansborg lukker sig om sig selv, og der bliver truffet beslutninger, der ikke løser de virkelige problemer.
Folkeskolereformen er faktisk et godt eksempel. Hvis den har lært os én ting, så er det, at opgaven med at tænke skolen om kræver, at vi løfter i flok. Vi skal gøre det i et partnerskab med forældre, børn, lærere, pædagoger, skoler og kommuner.
Så tak for din tid, Allan - du kom med friske øjne udefra, og det var præcis dét, vi har brug for. Dine elever er heldige med at have en så engageret lærer som dig."