Af Anne Louise Kragh Rühe
Hvorfor besluttede du dig for at gå ind i politik i sin tid?
Da jeg gik i gymnasiet, læste jeg en bog, der hedder ‘Oprør fra Midten’. Den handler om, hvordan man skal engagere sig i verden, og hvordan man kan gøre verden bedre. Det var dér, jeg blev politisk interesseret. Jeg havde tidligere været medlem af Venstres Ungdom på grund af mine forældre. Det var sådan, det var, når man voksede op på landet.
Men bogen repræsenterede for mig et inspirerende bud på, hvordan man kan engagere sig - og gøre det fra midten. Det var der, for 40 år siden, jeg blev radikal.
I forlængelse heraf er det oplagt for mig at spørge, hvorfor du besluttede dig for at vende tilbage til Folketinget ved det seneste valg?
Der var to grunde. Det ene var, at partiet var i krise. Der var en række gode radikale, der ringede og spurgte, om jeg ville stille op igen. Den anden grund var en samtale, jeg havde med en mine gamle venner. De mente, ikke jeg var særligt god til at pakke mandler og morbær (Christian Friis Bach driver ved siden af sit politiske virke virksomheden, warfair, der bl.a. importerer nødder og tørret frugter fra Afghanistan). De mente til gengæld, at jeg burde bruge mine evner til at gøre en forskel i politik - og som min mormor altid sagde det: “Har man evnen, så har man pligten.” Om jeg har evnen? Tjah. Men pligten - dén har jeg.
Hvordan har det så været at komme tilbage?
Jeg interesserer mig levende for alt, jeg laver - hver eneste sag. Om det er en radar på Færøerne, opholdstilladelser til afghanske, syriske og somaliske flygtninge eller dyrevelfærd i danske svinebedrifter.
Det er for mig et stort privilegium at få lov til at beskæftige mig med det, og jeg er meget taknemmelig. Dermed ikke sagt, at det ikke har været en bøvlet tid for Radikale. Det er det stadig. Men jeg er optimistisk. Vi skal arbejde os ud af vores situation med afsæt i vores gode principprogram og politik. Og ikke mindst vores bagland i alle vores partiforeninger, i kommunerne og i regionerne, hvor vi har et meget stærkt fundament at stå på. Det er der få andre partier, der kan matche. Derfor er jeg optimistisk. Vi skal nok komme igen, og vi skal nok komme videre.
Hvor ser du Radikale Venstre om et år?
Jeg ser os som et ordentligt, positivt og konstruktivt parti. Som har gode løsninger på de store udfordringer, vi står overfor. Både i Danmark og ikke mindst - fra min stol - i hele verden, hvor vi har rigtig meget at byde på. Vi kan sagtens komme derhen, men det kræver en solid og stædig indsats uden skæve meldinger eller stærke tillægsord. Vi skal arbejde os ud af krisen og ordentligt, positivt og konstruktivt fremlægge vores løsninger på de problemer, vi står overfor. Det er det, vores vælgere gerne vil høre.
Kan du ikke fortælle mig lidt om, hvad du kæmper for fra dit sæde i Folketinget?
Jeg kæmper ikke mindst for værdighed og menneskerettigheder. Jeg har lige debatteret et forslag fra Dansk Folkeparti, der ønskede at forbyde stormoskeer i Danmark. Her kunne jeg virkeligt mærke, hvorfor jeg er radikal og argumenterede ihærdigt for religionsfriheden – en af de mest grundlæggende menneskerettigheder. Vi skal kæmpe for, at minoriteter ikke bliver undertrykt og forfulgt både i Danmark og i verden.
Det hænger tæt sammen med værdigheden for det enkelte menneske. Uanset hvem vi møder på vores vej, så skal vi behandle folk med værdighed og med respekt. Det præger min tilgang til både udenrigspolitik og udlændingepolitik, og de to ting hænger tæt sammen. Hvis vi skal kæmpe for menneskerettighederne i verden, så skal vi starte med os selv i Danmark. Der har vi et stærkt fundament som parti. Det skal vi styrke, og det vil jeg kæmpe for.
Hvem ser du op til?
Ban Ki-Moon, min tidligere chef i FN. Han var et meget ydmygt og roligt menneske. Han fik måske aldrig den store anerkendelse som generalsekretær for FN, men han var min chef i tre år, og jeg fik den dybeste respekt for ham. Han kunne noget, som vi skal lære af, også i dansk politik, og ikke mindst i Radikale Venstre. Han havde evnen til at tænke langsigtet. Under ham fik verden en klimaaftale i Paris, og verdensmålene. Det fik vi kun fordi, han tænkte 5-10 år frem i tiden og fik mange med. Det skal vi virkelig lære af.
I dansk politik er vi kortsigtede. Vi kigger på beslutningsforslaget, der kommer i morgen. Vi kigger på meningsmålingerne, og lader os styre af dem. Vi skal have evnen til at tænke langsigtet og inddrage borgere, virksomheder og foreninger Det er sådan, vi kan skabe de store forandringer i Danmark, og sikre at vi kan stå stærkere i verden. Vi har brug for tålmodighed. Dén dyd lærte jeg af min tidligere chef.
Hvad er en ting, som få mennesker ved om dig?
Hvis jeg har et ledigt øjeblik, søger jeg ofte hen mod to hjemmesider. Den ene er storkene.dk. Den anden er bold.dk. Det indkapsler i virkeligheden nogle af mine passioner meget godt. Jeg elsker at følge med i sport, og jeg elsker natur og miljø. Jeg har for nylig haft to storke ude på min gård. Det første trækkende storkepar siden 1965 slog sig ned i en storkerede, jeg satte op for 15 år siden. Det, synes jeg, var dejligt at opleve.
Kan du få tid til at passe gården for tiden?
Gården er mit fitnesscenter, min biograf og mit værtshus, kan man godt sige. At gå med motorsaven eller fodre køerne giver mig energi. Jeg er ikke så god til at sidde i en sofa eller gå en tur. Men hvis jeg er ude at arbejde med dyrene eller skoven, så er mine tanker dér. Når jeg så kommer tilbage til Christiansborg, så har jeg mere energi til det politiske. Det samme med min virksomhed. Engang imellem i politik kan jeg godt føle, at jeg knokler løs uden altid at kunne se de tydelige resultater. Men når jeg i Warfair får en container hjem med mandler fra Afghanistan eller kaffe fra Yemen, pakker dem og sender dem videre til danske forbrugere, føler jeg, jeg har udrettet noget meget konkret. Det har jeg brug for ved siden af det politiske.